Veterinærbesøk med kaninen

Kaniner er byttedyr, som gjør at de er svært utsatt for stress og de skjuler ofte tegn på stress veldig godt. Vi som jobber med kaniner forstår den naturlige atferden deres, slik at vi kan tolke tegn på stress og gjenkjenne dem, samt implementere teknikker for å motvirke stress på klinikken. 

Stress hos kaniner er ofte forårsaket av dårlig helse- og velferdsstandarder, inkludert upassende miljø, mangel på sosialisering med andre kaniner, dårlige håndteringsteknikker og ukjente omgivelser/situasjoner.

Kaniner blir veldig lett stresset av enkle forstyrrelser i rutinen og skjuler ofte tegn på smerte og stress veldig godt. Det er en rekke identifiserbare tegn som en stresset eller skremt kanin kan vise oss.

Tegn på stress hos kaniner

Kaniner bruker sjeldent lyd til å kommunisere, men vil bruke visuelle tegn og kroppsspråk for å kommunisere med hverandre og oss. Dette inkluderer øre- og haleposisjon, holdning og spenninger i ansiktsmusklene. En stresset kanin vil ofte ha en krøket stilling nær bakken, med anspente muskler og hodet holdt flatt mot bakken. En stresset kanin vil også holde ørene bredt fra hverandre og flatt mot ryggen. Det er viktig å merke seg at hos kaniner med hengende ører, vil bruk av ørebevegelser som kommunikasjon være begrenset eller potensielt fraværende, derfor bør andre metoder for å gjenkjenne stress brukes.

Øynene er ofte brede med øyelokkene trukket tilbake og pupillene utvidede, de fleste vil fortsatt opprettholde øyekontakt, men en underdanig kanin vil unngå øyekontakt. Pustefrekvensen vil være forhøyet, ofte med korte, skarpe pust, og mage- og benmusklene vil være stramme.

Dunking, tanngnissing og grynting er noen av de få lydene som kaniner lager for å varsle andre kaniner om potensiell fare; som en siste utvei kan kaniner uttrykke et enormt “fryktskrik” som lar andre kaniner få vite om den umiddelbare faren.

Som byttedyr kan det imidlertid hende at en stresset kanin ikke viser disse tegnene på en åpenbar måte og er i stand til å skjule tegn på stress godt. Her på klinikken bruker vi verktøy som RSPCA kanin kroppsspråksguide og kanin grimase skalaen for å bestemme tegn på stress og smerte. Noen mindre åpenbare tegn som eiere kan observere inkluderer at de gjemmer seg, endringer i aktivitet, overdrevent pelsstell og manglende appetitt; disse tegnene fører ofte til kliniske tilstander.

 

Håndtering

Vi vet at håndtering kan forårsake stress, og det er kjent at kaniner blir stresset når de håndteres over bakkenivå. Her på klinikken jobber vi for å minimere stress for alle dyrearter som besøker oss. Les mer generelt om fryktfri håndtering her.

Ideelt sett bør alle interaksjoner med kaniner foregå på bakkenivå for å redusere risikoen for skade som følge av fall. Vi tar det rolig og etter kaninens tempo.

 

Transport av kaniner

Kaniner, som med mange andre kjæledyr, kan gradvis assosiere reisebur og bilturer med veterinærbesøk. Kaniner kan desensibiliseres overfor reiseburet ved å skape positive assosiasjoner med godbiter og trening. Desensibilisering for bilturer kan være mulig ved å foreta korte kjøreturer i bilen og samtidig belønne med godbiter.

Sikker transport for å redusere stress kan oppnås ved å bruke et sikkert reisebur med toppåpning som kan festes i bilen, i kjøreretningen. Hvis man går til klinikken, bør man sørge for at reisen er kort og at reiseburet holdes så stabilt som mulig. Videre bør også en annen kanin fra flokken reise med pasienten for å redusere stress og forhindre avvisning når de kommer hjem igjen.

 

Opphold på klinikken

Kaniner som oppholder seg hos oss på klinikken over lengre tid, får være i et rolig område vekk fra rovdyrarter, for å redusere stress hos alle pasienter. Hos oss får de være i et bur med mye høy og myke tepper og hvis mulig er også pasientens følgesvenn med for å redusere stress.

 

Hvorfor redusere stress?

En kanin som utsettes for konsekvente stressfaktorer kan bli aggressiv mot andre kaniner, eiere eller veterinærer; kaniner kan bite mennesker. Stress hos kaniner er også kjent for å forårsake fysiologiske effekter som kan ha kompliserte og livstruende følger, langtidseksponering og følger av stress kan føre til immunsuppresjon og en rekke andre sykdomsprosesser som vi ønsker å unngå.

 

Les med om hold av kanin her.
Spør oss gjerne hvis du trenger råd eller veiledning om stress hos kanin. Vi hjelper deg gjerne.