Kanin

En kanin er i dag et husdyr på linje med hund og katt. Vi har fått øynene opp for kaninen og dens artige gemytt. Visste du for eksempel at en kanin kan gjøres husren? Kaniner er trofaste og fotfølger deg gjerne fra rom til rom. Du kan til og med trene den til å hoppe hinder! Kanin-agility har blitt populært og det arrangeres stevner over hele landet. Kaninen får mye bevegelse og har det gøy!


En kanin kan leve til den er 10-12 år (virkeligheten er desverre annerledes). Gjennomsnittsalderen er bare 5-6 år, og så mange som 80% er overvektige! Som kanineiere kan vi gjøre mye for å holde kaninen vår sunn og frisk lenge – og spesielt ernæringsmessig har vi mye å bidra med.

En kanin er ikke et leketøy – dersom barnet ditt vil ha en kanin er det viktig å spørre seg «vil JEG ha en kanin?». Du må regne med at det er du som må gjøre den største delen av jobben. Et lite barn klarer som oftest ikke å holde fast en kanin som prøver å komme seg løs, og resultatet kan bli en kanin som lander i gulvet med et brak og et brukket ben. Kanin som kjæledyr er derfor ikke anbefalt for barn under 14 år. Først når barna er litt eldre kan de selvstendig overta ansvaret for et dyr – under oppsyn. Kaniner er imidlertid ikke kun kjæledyr for barn. Bor du for eksempel i en leilighet i byen eller er student kan kaninen også være ypperlig selskap for voksne. Kaninen er ikke avhengig av å bli luftet flere ganger om dagen da den kan mosjoneres innendørs, og er et artig husdyr.

Som dyrleger ser vi noen ganger at kaniner blir kjøpt impulsivt uten at man egentlig har planlagt så mye i forveien.

Her er noen kritiske spørsmål vi vil at du skal tenke over ved kjøp av kanin

En kanin kan bli opptil 12 år gammel, vil du ta deg av den i så lang tid?
Er alle i familien enige om å ta seg av det nye husdyret?
Er noen i familien allergiske?
Hvem tar seg av kaninen når dere er på ferie/borte?
Ikke alle kaniner blir renslige – vil du allikevel la den løpe utenfor buret daglig slik at den får mosjon?
Noen kaniner gnager på møbler – er dette et problem for dere?
En kanin bør undersøkes årlig av dyrlege – blir kaninen syk kan kostnadene fort overstige kjøpesummen.
Kaniner trenger mye plass – et dyr trenger ca. 2m² burplass – har du dette?

 

Kaniner er svært sosiale dyr og bør ikke holdes alene. Kombinasjonen hunnkanin og hannkanin går som regel best, men husk at begge må kastreres for å unngå nødvendig formering! Vi anbefaler ikke at kaniner og marsvin går sammen, da det vil kunne føre til stress, sykdom og skader mm. De har ikke samme ernæringsbehov, kommunikasjon eller kjønnsdrift. De fleste kaniner bærer også bakterien Bordtella. Den vil ikke fremkalle sykdom hos kaninen, men den er sykdomsfremkallende for marsvin. Denne bakterien angriper de øvre og nedre luftveiene.

 

Kastrering

To kaniner går som regel helt fint sammen til de kommer i puberteten, da er det best å kastrere. Ukastrerte hannkaniner slåss ofte, og to hunnkaniner kan bli sære og ha problemer med å akseptere hverandre, spesielt i fasene de har løpetid. En annen viktig grunn til å sterilisere hunnkaninen, er at det er veldig vanlig med kreft i livmoren – 80% får dette! Dvergkaniner er spesielt disponert for dette og bør steriliseres tidlig, og ihvertfall før de er to år. Jo før jo bedre da inngrepet er lettere på unge kaniner. En kanin er kjønnsmoden allerede ved 3 mnds alder, og bør kastreres ved 10-12 ukers alder. Velger du å kastrere etter kjønnsmodning må du være oppmerksom på at hannkaniner er befruktningsdyktige i 3-6 uker etter en kastrasjon, og må holdes adskilt fra hunner i denne perioden. Etter kastrasjon bør kaninen få et håndkle som underlag i buret i 3-4 dager for å beskytte såret mot infeksjon. Kaniner skal ALDRI fastes før en operasjon.

 

Ernæring

I naturen spiser kaninen gress, urter, bark, grener og blader. Tilgang på korn har de først på høsten, kort tid før vinteren, hvor de trenger ekstra fettreserver. I dag får kaninen fôr fra oss, og trenger ingen fettreserve, noe vi bør tenke på når vi fôrer kaninen.

Det viktigste på menyen er HØY. 85 – 90 % av alt kaninen spiser skal være høy. Høy inneholder mange vitaminer og mineraler, og kaninen får nesten alle næringsstoffer den trenger fra høy. Høy er bra for fordøyelsen da det har mye fiber, og ikke minst for tennene. Tennene vokser hele livet, og må slipes naturlig mot hverandre mens kaninen tygger. Vitaminer blir lagret i blindtarmen. Blindtarmavføringen har en myk konsistens, og er formet som en drueklase med litt slim rundt. Den utgjør 30% av kaninens avføring, som kaninen spiser opp direkte fra endetarmen – som vitaminpiller.

Grener fra eple- og pæretrær og rips/solbærbusker er viktig for å slipe tennene, og sørger for litt variasjon i kosten.

Gress og annet grønt, f.eks. løvetann må tilvennes og være friskt. Tørkede og ferske urter kan gis i små mengder daglig. Kaniner liker godt basilikum, brennesle, dill, kamille, sitronmelisse, persille og peppermynteblader.

Grønnsaker og frukt kan gis som godbiter innimellom. Kaniner spiser gjerne gulrøtter, selleri, frisk spinat, epler (uten kjerner), jordbær, nyper, salater og agurk, men bør kun gis i små mengder, da disse inneholder mye vann og sukker og gir raskt diaré.

 

Mage-tarmsykdommer

En kanin inntar ca. 80 små måltider daglig. Dvs. at de spiser nesten uten stopp! Grunnen til dette er at mage/tarmsystemet hos kanin ikke har egenbevegelse slik som oss, og den må spise for at fôret skal bevege seg gjennom tarmen. Slutter kaninen å spise må du kontakte dyrlege snarest mulig! Venter du til neste dag kan det være for sent. Maten blir da liggende lenger i magen enn vanlig, og begynner å gjære. Det blir gassutvikling i magen og kaninen utvikler en tympani. Magesekkveggen er svært tynn, den kan sprekke og kaninen dø.

Kaniner bør ikke få kornblandinger da disse inneholder for mye stivelse som blir brutt ned i magen og fører til gjæring og gassutvikling. Sukker blir brutt ned i magen og gjør miljøet i magesekken surt. Dette gjør at bakterier som kaninen trenger til fordøyelsen dør, og kaninen får diaré og gassutvikling. Sukker gir også overvekt.

Det finnes i dag ferdigblandinger til kanin som er basert på høy og er fiberrike. Disse liker kaninene godt og er enkelt å bruke som fôr. Vær oppmerksom på at kaninen ikke tygger så mye på disse pelletsene som ved vanlig høy, noe som kan føre til tannproblemer og den kan også bli overvektig. Melasse, sukker og honning blir noen ganger brukt som ‘lim’ i pelletsene, noe som heller ikke er bra for fordøyelsen. Sørg derfor for å gi en pelletsblanding som er av god kvalitet, men la andre ting, og spesielt HØY, være hovedkosten. Vi anbefaler Oxbow, Burgess Excel, Supreme Science Selective eller Beaphar Nature. Daglig mengde er 20-25 gram pellets per kg kroppsvekt. Dette utgjør som regel et par spiseskjeer.

Brød inneholder mye stivelse og tilsetningsstoffer som salt, og egner seg ikke som kaninføde. I tørket brød begynner også soppsporer å formere seg, noe som kan gjøre kaninen syk.

For å endre fóret fra gnagerblandinger som de er vant til å spise til pellets bør man bruke ca 4 uker som en overgangsperiode. Bland pelletsen i blandingen kaninen bruker å få. Første uke bør pelletsen utgjøre 1/4 av mengden, andre uke 1/2 av mengden, tredje uke 3/4 av mengden og fjerde uke kun pellets. Overvåk nøye at avføring er normal og at kaninen spiser godt med høy.

 

Bomiljø

Kaniner er sosiale dyr og har behov for å være i nærheten av andre kaniner. Mange vet ikke at kaniner trenger god plass til å løpe på. Kaniner som ikke får bevegelse blir stresset, frustrerte og apatiske, og utvikler benskjørhet og forkalkningsgikt. Tips til oppstalling: Bruk det tradisjonelle kaninburet kun til fôringsplass, dokasse og skjulested for kaninen. Ha buret stående åpent og lag en større innhegning av f.eks kompostnetting på minst 2 m² som kaninen kan bevege seg fritt i hele dagen. Lag gulvet sklisikkert med en gulvmatte. Når du er hjemme lar du kaninen bevege seg fritt i huset. Husk å «kaninsikre» ledninger og møbler.

Vi anbefaler årlig helsesjekk av kaninen for tidlig å kunne oppdage helseproblemer som det kan være vanskelig for eier å oppdage selv. Da sjekkes blant annet tenner, klør, labber, ører, øyne, hjerte og hud. I tillegg får du gode råd fra dyrlegen om fôring og stell.

 

Viktig informasjon

Gi variert og godt kosthold basert på høy
Grener, urter, blader og grønnsaker kan gis som variasjon
Supplér kun med pellets basert på høy
Unngå kornblandinger!
Ha alltid friskt og rent vann tilgjengelig
Viktig å sjekke tenner jevnlig.
Kasterer hannkaninen ved 3 mnds alder (eller over 1kg)
Steriliser hunnkaninen FØR 2 års alder
Gi mulighet for mosjon
Sørg for selskap til kaninen
Kontakt dyrlege snarest dersom kaninen ikke spiser
Årlig helsekontroll hos veterinær


Les mer på mattilsynets nettside under hold av kaniner
For videre innføring i kaninhold og fôring anbefaler vi Den store kaninboka av Marit Emilie Buseth

Spør oss gjerne hvis du trenger råd eller veiledning om hold av kaniner. Vi hjelper deg gjerne.