Akupunktur

Steinkjer Dyreklinikk tilbyr akupunktur som komplementær behandling. Veterinær Inga R. Friedl har etterutdanning i akupunktur, og er tilsluttet NOVAS og IVAS (Nordisk- og International Veterinary Acupuncture Society).

Akupunktur (acus = nål, punktur = å punktere) er kort forklart stimulering av spesifikke punkter på kroppen som har evnen til å påvirke forskjellige fysiologiske prosesser i kroppen. Det er en måte å hjelpe kroppen på, slik at den kan helbrede seg selv. Det er ingen 'vidundermedisin' som kan helbrede alt, men akupunktur har god effekt der det er indisert.

LITT HISTORIE
Kineserne utviklet og tok i bruk akupunktur som en del av sin tradisjonelle medisin for over 3000 år siden. Jesuittprester tok med seg denne kunnskapen til Europa på 1600-tallet. I det gamle Kina var hesten det dyret som fikk nyte godt av behandlingen, siden den spilte en viktig rolle under arbeid og strid. Det er først i de senere tiår at akupunktur for kjæledyr er blitt utviklet videre her i Vesten.

NÅR BRUKE AKUPUNKTUR?
Akupunktur bruker vi både alene og i kombinasjon med 'vanlig' medisin. Det er mange lidelser der akupunktur har god respons. Vi forestrekker særlig akupunktur ved kroniske sykdommer der alternativet er langvarig medikamentbruk med risiko for bivirkninger, eller sykdommer der medikamenter har dårlig effekt. Akupunktur kan også ha god effekt ved akutte problemer, for eksempel forstuvinger eller ved sjokktilstander.

Noen eksempler

  • Muskel-, ledd- og skjelettlidelser - Hofteleddsdysplasi (HD), forkalkninger i ledd (artroser), ryggproblemer (spondylose, skiveutglidning), muskelknuter (triggerpunkter)
  • Hudproblemer - Allergier, furunkulose, silkegranulom, ørebetennelse
  • Nervesystemet - Lammelser, epilepsi
  • Luftveisproblemer - Felin astma
  • Hjerte/sirkulasjon - Arytmier, sjokk
  • Mage/tarm - Kronisk diaré, bilsyke
  • Hormonelle ubalanser - Innbilt svangerskap tispe
  • Geriatri - Slagpasienter, som 'energi-booster', øke blodsirkulasjon
  • Kirurgi/anestesi - Som tilleggssmertebehandling, i rekonvalesens etter operasjoner

HVORDAN VIRKER AKUPUNKTUR?
Akupunktur kan påvirke alle fysiologiske systemer i kroppen. Virkningen formidles primært gjennom sentralnervesystemet og påvirker bl.a. muskel/skjelett, hormonbalansen, immunsystemet og hjerte-/karsystemet. Akupunktur gjør mer enn å virke smertestillende. Virkningen avhenger av hva man behandler og hvilke punkter som brukes. Akupunktur stimulerer blodsirkulasjonen både lokalt og sentralt, og fører til utskillelse av mange neurotransmittorer og hormoner. Noen av disse er endorfiner, kroppens egne smertestillere. Akupunktur løser også opp i muskelspenninger, og har mange gunstige effekter på kroppen.

En frisk kropp er i 'balanse', og ifølge kinesisk filosofi er sykdom en ubalanse i energien i kroppen. Akupunktur er basert på å balansere energi og korrigere energistrømmen i kroppen gjennom å stimulere akupunkturpunkter. Disse ligger langs spesielle meridianer (energibaner), som ligger i et helt bestemt system i kroppen. Ofte følger disse nervebanene.

UNDERSØKELSE – BEHANDLING
Før vi starter akupunkturbehandlingen går vi grundig gjennom de forhold som kan være av betydning for problemet hos ditt dyr. Vi foretar alltid en medisinsk undersøkelse, og du skal ikke bekymre deg for at vi skal gå glipp av viktig informasjon.
En akupunkturbehandling består som regel av flere behandlinger. Som oftest behandles pasienten 1 x i uka i 3-6 uker, men dette avhenger av hva vi behandler, og hvor tidlig vi ser respons. Det er også individuelle forskjeller. En behandlingsrunde kan være nok, eller det kan være vi går inn i behandling med jevnlige intervaller.

HVORDAN VIL MITT DYR REAGERE PÅ AKUPUNKTUR?
De fleste tolererer akupunktur veldig godt. Ofte kan de bli trøtte under og/eller etter behandlingen, og det er viktig å få slappe av godt når de kommer hjem. Mange synes det er greit å komme innom for en liten 'endorfin-rus', kos og godbit. Akupunktur er en trygg behandlingsform i hendene på en kompetent akupunktør. Fordi akupunktur arbeider gjennom kroppens egne helingsmekanismer er det ekstremt sjelden vi ser komplikasjoner. En positiv respons på behandlingen ses som regel innen 4-5 behandlinger, men mange ganger også tidligere. Responsen avhenger av hva man behandler, men også individuelle forskjeller hos pasientene.

«It matters not whether medicine is old or new, so long as it brings about a cure»

«It matter not whether theories are Eastern or Western, so long as they prove to be true»
- Jen-Hsou Lin

Spør oss gjerne hvis du har spørsmål angående akupunktur. Vi hjelper deg gjerne.