Laserbehandling

Laserbehandling er en enkel behandling som ikke gir noen form for ubehag hos dyret. Man vet at laser har meget positiv effekt på en rekke lidelser som sår, seneskader, ligament skader, smerter, betennelsestilstander i bløtvevet mm.

Laser maskiner finnes i utallige varianter og styrker. Her på klinikken bruker vi en maskin fra Companion Animal Health (LiteCure). Denne er av klasse 4 "Deep tissue laser therapy", og egner seg utmerket til å penetrere vev uten å skade det.

Denne type Laserbehandling induserer en biologisk respons i cellene, kalt "photobiomodulation" som fører til redusering av smerte og inflammasjon, samt økt helingsprosess. Meget kort kan man si at laser påvirker det lokale immunforsvaret, sirkulasjon i blod- og lymfesystemet, stoffskiftet i cellene og utskilling av blant annet endorfiner og prostaglandiner.

Dette hemmer inflammasjons prosesser, minsker ødemer og øker omsetningen av nytt byggemateriale ved skader og øker energiomsetningen i cellene slik at kroppen lettere og raskere kan reparere skaden.

Med laser er det gjerne slik at det ikke er hvor mye laser eller hvor høy dose man gir som teller, men heller det at man gir riktig dose til hvert dyr. Hvis man behandler riktig med laseren, vil man kunne se tydelige forbedringer. Behandler man for mye eller med for høy dose, kan man hemme helingsprosessen. Det er derfor viktig med riktig opplæring i bruk av laser og alle våre dyrleger og dyrepleiere er opplært til å utføre denne behandlingen.

Vi bruker en laser som har flere innstillingsmuligheter for både styrke og frekvenser (antall ganger laserlyset pulserer per sekund), mulighet for forskjellige bølgelengder (både de som egner seg best til behandling og mot smerte).

Når benytter vi oss av laserbehandling?

Vi vil kunne benytte oss av laserbehandling ved:
• Sår/vevsskader som følge av kirurgiske inngrep eller traume
• Ørebetennelse
• Hevelser
• Benbrudd (Frakturer)
• Generelle smerter
• Arr
• Muskelproblem
• Seneproblem
• Allergi/eksem
• Cystitt
• Nervesmerter/skader
• Artroser
• Prolapser
• på akupunkturpunkter (i stedet for nåler)
og andre tilstander hvor det er inflammasjon eller vevsskade til stede.

Før laserbehandling er det viktig at veterinæren får vite all aktuell medisinsk informasjon om din hund/katt. Det vil si eventuelle medisiner som den bruker og om den har noen implantater.

Hvordan foregår en laserbehandling?

Laser er en behandling som ikke gir smerter med mindre man bruker meget sterke lasere eller overdoserer. De viktigste kontraindikasjonene er at man ikke bør få laser i øynene og at man ikke bruker laser ved skjoldbruskkjertel (forstyrrer hormonproduksjonen).

Under en laserbehandling hos oss benytter vi oss av beskyttelsesbriller og riktig teknikk for å unngå noen form for negative konsekvenser. Dyrets øyne blir også beskyttet under behandlingen. Behandlingen gjøres mens dyret er våkent.

Vi benytter oss av ulike innstillinger som størrelse på behandlingsområde, farge på hud og pels, lengde på pels og årsak til behandling. Behandlingen er mild og føles kun ut som en god, lindrende varme for dyret ditt. Behandlingen tar som oftest kun noen få minutter per gang og katten/hunden får selvfølgelig godbit etterpå.

Bedring kan ofte ses etter bare en behandling, men de fleste pasienter trenger flere behandlinger for å få full effekt (3-10 behandlinger) avhengig av hva vi behandler.

 

Ønsker du å vite mer, eller hva vi kan gjøre for ditt kjæledyr? Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.