Veterinærbesøk med katten

Veterinærbesøk kan være stressende for katter og deres eiere, og for mange kan dette føre til at man velger å hoppe over årlig helsesjekk, noe som ikke er å anbefale. Heldigvis jobber vi for å gjøre besøk hos oss mest mulig fryktfrie for katter – og mindre stressende for deg som eier. 

Her er våre tips til å gjøre både opphold i reisebur, kjøring til klinikken og selve besøket her hos oss, enklere. 

Før besøket hos oss

Å plutselig skulle bli undersøkt av en helt ny og fremmed person for første gang, kan være skremmende for kjæledyrene våre. For å unngå den verste frykten, er det lurt å trene opp katten på veterinærbesøket i forkant.

Å lære katten og bli håndtert i en ung alder bidrar til å skape trygge og positive rammer til den dagen dere faktisk må oppsøke en veterinær.

Måten du gjør dette på er ved selv å ta litt på katten hver dag. Mens den slapper av bør du ta på: potene, klørne, ørene, undersøke pelsen, munnen, samt kjenne over kroppen og bena. Begynn med små økter i starten for så å øke tiden du håndterer gradvis.

Allerede fra du reiser hjemmefra kan du påvirke hvorvidt katten din blir stresset eller ei. Har pusen erfart noe negativt på veien til veterinæren tidligere eller har dårlige assosiasjoner til transportburet, kan du oppleve at til og med turen til selve veterinæren vil være krevende. Noe av det lureste du gjør er å tilvenne den buret i en så ung alder som mulig. Dette vil bidra til å berolige pusen ved at den assosierer buret med trygghet.

Tips for å venne katten til transportburet:
  • La buret stå fremme med døren åpen når dere er hjemme.
  • Legg godbiter rundt reiseburet. Ved at katten får spise godbiter i nærheten av buret, vil dette gi den en god opplevelse. Dette er en viktig fase av tilvenningen.
  • Forsiktig legger du godbitene nærmere og nærmere reiseburet, og til slutt også inne i bunnen av den. Dette vil gjøre katten enda mer nysgjerrig og gi den en trang til å utforske mer.
  • Når katten av egen fri vilje går inn i buret, kan du lukke døren og gå litt rundt med buret samtidig som du gir katten godbiter. På den måten venner pusen seg til å være lukket inne i buret, samtidig som at den får en positiv opplevelse.
  • Det kan ta tid før katten blir vant til reiseburet, så vær tålmodig. Mens noen katter bruker kortere tid på tilvenningen, bruker andre lengre tid. Dette kommer an på hvor motiverte de blir av å spise godbitene, da disse er en essensiell del av tilvenningsfasen.

Ved at katten har tilgang på buret og den er innredet slik at den ligger behagelig der, vil den sannsynligvis gjerne bruke buret ved en senere anledning som gjemmested eller som liggeplass.

Venn katten til bilkjøring fra den er liten. Korte turer, gjerne i et bur den allerede er trygg i, kan få katter til å bli rene bilentusiaster. Pass på at ikke alle bilturer ender på klinikken! Er kvalme i bil et stort problem, kan man med fordel gi katten kvalmedempende medisin de første gangene. Spør gjerne om resept på klinikken. Ikke gi katten reisesykemedisin for mennesker. 

 

Ved timebestilling

Når du ringer for å bestille time hos oss, ønsker vi å vite hva du ønsker time for, eventuelle symptomer, hvor lenge det har pågått og kattens “personalia”. Er katten henvist fra en annen veterinær, er det en fordel om journalen fra tidligere besøk der, tas med til timen eller sendes i forkant til vår e-post. Dyreeiers observasjoner er viktige for oss å få vite om. Det kan være bra å dokumentere symptomer som ikke vises hele tiden, for eksempel med en videosnutt som kan vises veterinæren.

 

Dette bør du ta med/forberede til timen

Helsebok/pass
Medisinliste
Tidligere journaler (hvis henvisning)
Forsikringsnummer/skadenummer
Evt. Urin/avføringsprøver (hvis du får beskjed om dette)
Fasting før narkose (hvis du får beskjed om dette)

Har vi gitt deg beskjed om følgende?

Urinprøve: Katter kan være litt vanskelige å få en urinprøve fra. Én måte er å bruke en spesialsand i kattetoalettet i stedet for den vanlige absorberende kattesanden. Denne vil ikke suge til seg urinen som da blir liggende i bunnen av kassen slik at man kan samle den opp. Katten kan da fortsatt grave i sanden slik som den gjør til vanlig. Det er viktig at man rengjør kassen godt før man heller oppi spesialsanden. Denne sanden kan kjøpes hos oss eller på noen dyrebutikker, bruksanvisning medfølger. 

Tøm kattekassen og rengjør den grundig. Tilsett spesialsanden og sett gjerne katten og dokassen på et eget rom. Følg med frem til den tisser i kassen. Trekk opp urinen med pipetten (minimum ti milliliter) og hell det på en ren beholder. Lukk beholderen godt, og skriv kattens navn og ditt etternavn tydelig på den. Lever prøven så fort som mulig til veterinæren. Om det går litt tid, skal den oppbevares i kjøleskap og ikke i romtemperatur. Urinprøven må aldri være mer enn et døgn gammel, da kan for eksempel sukkerinnhold og bakterieinnhold bli påvirket. 

Avføringsprøve: Plukk opp en avføringsprøve gjerne rett etter katten har gjort fra seg. Prøv å hold prøven så ren som mulig, uten for eksempel for mye kattesand. Avføringsprøven kan leveres i en pose eller en boks samtidig med veterinærbesøket eller etter avtale. Prøven bør være så fersk som mulig, og gjerne ikke eldre enn 24 timer. Du kan få med prøvebeholdere fra klinikken om du etterspør det. 

 

Før operasjon/narkose

Hvis katten din skal opereres får du alltid beskjed om at den skal faste i forveien. Katter bør fastes før de skal i narkose. Dette gjøres for å unngå at de skal kaste opp og får mageinnhold ned i lungene mens de er i narkose. Fasting innebærer at katten ikke får spise 6 timer før timen. Du kan godt servere vann helt frem til dere drar hjemmefra. Kattunger skal ikke faste mer enn to timer før narkose/operasjon. Du kan gi vann helt frem til dere drar hjemmefra.

Om katten din spiser spesialkost eller er følsom for å være uten mat en lengre tid, er det fint om du sier fra om dette, slik at dyrepleieren som har ansvar for overvåkning under oppvåkning kan gi mat så snart dette er tilrådelig.

Står katten din på medisin, kan du vanligvis gi denne på morgenen. Fortell veterinæren hvilken medisin og hvilken dose katten har fått. Du får beskjed hvis du ikke skal gi medisin som vanlig. Noen operasjoner krever mer spesifikke forberedelser. Om dette gjelder din katt, får du informasjon om dette fra veterinæren i forkant av besøket.

Før narkosen og operasjonen er det bra å ha aktuell vekt på katten selv om man nylig har veid den. Katten veies vanligvis hos oss på konsultasjonsrommet.

 

På vei til dyreklinikken

Mange holder katten innendørs før en time hos veterinæren, slik at de er sikre på at de får med seg katten når de skal dra. Da er det lurt å huske å gi katten tilgang til en dokasse, slik at den kan få gå på do før avreise. Dette minimerer sjansen for at den urinerer i reiseburet. 

Ved et veterinærbesøk bør katter transporteres i ett transportbur eller transportveske. Katter kan bli skremt under bilturen, av andre dyr i klinikken og det kan bli vanskelig å holde de i fanget. Den viktigste årsaken til at katter skal være i bur, er smittespredning. Katter skal ikke kunne hilse på hverandre inne på klinikken. Katter føler seg også oftest tryggere i bur. For å øke tryggheten i reiseburet kan man også legge over et pledd/håndduk. Legg også gjerne inn et pledd eller lignende med kattens lukt på.

Er det en nervøs katt man skal ta med til oss, anbefaler vi også bruk av Feliway feromonspray, som kan sprayes inne i buret, eller på teppet over buret. Sprayen bidrar til å redusere denne uroen samtidig som den formidler en følelse av trygghet, slik at den negative atferden opphører. 

Sørg for at din katts bur er godt sikret i bilen slik at katten får en så behagelig reise til dyreklinikken som mulig. Reduser gjerne også mest mulig støy underbilkjøringen. Katter setter ikke pris på høy musikk. 

 

I venterommet

Vi anbefaler at du plasserer reiseburet over gulvhøyde slik at ikke katten føler seg så utsatt. I tillegg vil dette bidra til å dempe stresset hos katten din. Vi har en kattehylle i vårt venterom, slik at man enkelt kan sette reiseburet opp i høyden. 

Har du en katt som misliker venterommet på klinikken, er det smart å melde sin ankomst i resepsjonen før du tar katten inn. På den måten kan du få komme rett inn på et konsultasjonsrom, eller man kan sjekke at det ikke er andre hunder eller katter i nærheten.

Er det mistanke om smittefare, ønsker vi at katten venter i bilen. Gi beskjed til oss i resepsjonen ved ankomst, så sier vi ifra hvor og når dere kan komme inn med katten.

 

Konsultasjonen

Under selve klinikkbesøket vil våre veterinærer og dyrepleiere ta godt hånd om din katt og gi den en god opplevelse. Vi håndterer katten på en fryktfri måte, som du kan lese mer om her. Gi oss gjerne beskjed hvis du har noen spesielle ønsker om hvordan din katt skal håndteres. 

 

Opphold på klinikken

Vi har separat katteoppstalling, med egen “leilighet” for hver gjest. Her er det skjermet fra hundeoppstallingen og vi har huler de kan gjemme seg i hvis de ønsker det. Vi bruker beroligende og trygghetsskapende feromoner kontinuerlig på vår katteoppstalling.

Har du en avtale og ikke har mulighet til å komme med katten til avtalt tid, kan du levere katten tidligere på dagen. Kan du ikke hente til avtalt tid, kan katten være hos oss frem til du har mulighet til å hente igjen. Gi oss beskjed, så løser vi det alltid.  

 

Spør oss gjerne hvis du har noen spørsmål i forkant av et besøk hos oss. Vi hjelper deg gjerne