Kloklipp på hund

Vårt beste råd til våre kunder når det kommer til  start med kloklipp hjemme, er å begynne så tidlig som mulig med å venne hunden til at du holder i poter og tar på klørne. Dette er viktig å gjøre helt fra hunden din er valp.

Det finnes også håp for de hundene som allerede har store problemer med kloklipp. Det er aldri for sent å begynne med tilvenning til kloklipp, selv om det er enklere jo tidligere man starter. Det er da veldig viktig at man får hunden til å forbinde denne opplevelsen med noe positivt. Gi mye ros og godbiter. 

 
Hva er lurt å ha tilgjengelig?

• En egnet og skarp klosaks
• Blodstopper (i tilfelle man klipper for mye)
• Godbiter til belønning
• God tid

 

En god klosaks er viktig for en god kloklipp. Ma bør bruke en saks som klipper neglen og ikke klemmer den, da dette kan gi ubehag for hunden og skremme den. Vi bruker klosaks fra Millers Forge her på klinikken, da de e holder seg skarpe lenge og er lette å holde rene. Disse får du også kjøpt hos oss. 

 

Hvordan venne hunden til kloklipp?

Det første mange gjør feil, er å kun trene på kloklipp når man skal klippe klør. Håndtering av labbene er noe man burde trene på ofte men i små doser. Man trenger ikke sette himmel og jord i bevegelse for å trene på dette, det kan helt enkelt gjøres ved at man i en koseøkt bare stryker rolig på labbene innimellom, eller at man lærer hunden å gi labb også at hunden holder labben i hånda di, også etterhvert at du kan stryke på labben mens hunden holder den der. Dette kan man gjøre uten å blande inn klosaksen i det hele tatt og du vil få igjen for det i kloklippingen. 

Har du en hund som liker å få kos på magen? Da kan du ha hunden på rygg i fanget ditt og kose den på magen men også litt på labbene. Belønn gjerne med en godbit når du har tatt på labbene. Noen hunder er enklere å få klipt klør på når de ligger i fanget ditt. En stor hund kan trenes til å ligge i ro på gulvet.

Det er viktig å alltid belønne hunden når du håndterer labbene dens og å gjøre dette til en koselig opplevelse for hunden.  

Klipp ofte og lite av gangen. Gjerne bare en klo om dagen i begynnelsen, slik at hunden ikke blir overveldet og skremt tidlig i prosessen. Kloklipp bør ikke gjøres når hunden er leken, siden det da er vanskelig å få den til å være rolig nok. Vent heller til den har lekt fra seg og har roet seg ned. 


Det andre mange gjør feil, er å holde hunden fast dersom den prøver å trekke seg unna.
Dersom hunden ønsker å trekke til seg labben eller viser tegn til ubehag burde du ta en pause og så heller prøve igjen etter en liten stund. Hunden opplever som regel mangelen på kontroll over sin egen situasjon som et mye større ubehag enn selve klippingen. 

 

Hvor mye skal jeg klippe?

En lang negl har ofte form som et nebb. Hold labben opp mot lyset og studer kloen. Det lyserøde området inne i kloen er hvor nerver og blodforsyning går. Denne skal du ikke klippe over, da det vil være svært smertefullt for hunden.

En god teknikk for å klippe klør er å bøye benet forsiktig bakover når hunden står opp, slik at man ser poten og klørne fra undersiden. Da er det lettere å se hva som bare er negl.

 

I en lys klo vil du tydelig kunne se hvor feltet av nerver og blodårer slutter. Det er den tynne delen på bildet til høyre som skal klippes. Klipp heller flere små klipp enn ett stort hvis du er usikker.

På en mørk klo er det vanskeligere å se hvor nervene går. Her er det ekstra viktig å ikke klippe for mye om gangen. Ta deg god tid. 

Skulle du være så uheldig å komme nær dette feltet, vil det begynne å blø. Det vil også være vondt for hunden.  Dersom du klipper feil er det ingen grunn til panikk, jo mer panikk mor eller far får jo større grunn har hunden til å være nervøs. Hold dere rolig og bruk blodstopp der det blør. Husk å rose hunden og gi den godbiter underveis. 

 

Hva gjør jeg hvis jeg ikke får det til?

Vi tilbyr time til kloklipp her hos oss. Dette er noe vi kan gjøre på alle slags hunderaser og vi fokuserer alltid på å gjøre det til en rolig og mest mulig stressfri måte for hunden din. Vi kan også veilede deg som eier i kloklipp, slik at du kan lære deg å gjøre det på rett. Les mer om vår fryktfrie håndtering her. Vi har jobbet mye med tilvenning til kloklipp ved bruk av flere ulike metoder. 

 

Spør oss gjerne hvis du trenger veiledning eller ønsker time til kloklipp, Vi hjelper deg gjerne.