Tannpuss på hund

Mange hunder sliter med tannstein, dårlig ånde og misfargede tenner. Å børste tennene på hunden er en god investering i hundens helse. Det finnes ingenting som er så avgjørende som den daglige tannpussingen.

Får man til det så er det mindre risiko for at hunden rammes av tannrelaterte problemer og smerte.

Alle hunder har godt av daglig tannpuss, men har man en kortsnutet hunderase eller en miniatyr rase med veldig liten munn, vil tennenes størrelse og plassering kunne gi tannproblemer til tross for at man har en fin tannpussrutine hjemme. Det viser seg at små raser oftere har problemer med tannstein enn større raser og vi bruker betydelig mer tid på tannbehandlinger på små hunderaser. Dette gjør selvsagt ikke tannpuss overflødig for større hunderaser.

Tannpuss hjelper selvfølgelig heller ikke mot eventuelle tannskader ved ulykker eller lignende. 

 

Hvorfor bør man pusse hundens tenner?

Hundetenner er ikke mer hardføre enn våre egne tenner, og tannpuss er like viktig for de som for oss. Riktignok spiser ikke hunder og katter så mye søtsaker, men matrester etter måltid forekommer hos de også og bør fjernes med tannpuss.

Fjernes ikke disse restene så øker antallet bakterier og det dannes belegg på tennene som etter hvert blir til plakk. Det er stort sett forsteining av dette plakket som blir til tannstein og dette lager de største problemene for våre kjæledyr når det kommer til tannhelsen. Bakteriene i plakket og tannsteinen produserer syrer som kan føre til hull i tennene, dårlig ånde, tannkjøttbetennelse og i verste fall løse tenner (periodontitt).

Når det først er tannstein der, lar ikke den seg fjerne lett uten riktig utstyr hos veterinær. Som eier bør du kontrollere hundens tenner jevnlig og dra til veterinær for kontroll årlig. Hvis man ikke pusser hundens tenner regelmessig, bør man regne med å måtte fjerne tannstein hos veterinær ca. 1-2 ganger i året. 

 

Når bør man starte?

Vår anbefaling er at man begynner så tidlig som mulig, gjerne ved fire til seks måneders alder, så hunden kan venne seg til det. Det er ofte en utfordring i starten ettersom hunden gjerne ikke sitter stille, kanskje beveger mye på tungen og ofte biter på tannbørsten. Men hvis man er tålmodig og øver mye på dette i starten, så får man det som regel enkelt til senere.  Det er aldri for sent å starte med tannpussing, men jo tidligere man begynner jo bedre er det.

 

Dette trenger du for å pusse tenner på hund:
  • Hundetannkrem (som ikke inneholder fluor)
  • Bløt tannbørste eller fingervott av mikrofiber

Du kan bruke den tannbørsten hunden liker best. Hunden kan også være mer medgjørlig om man bruker en tannkrem som smaker godt (Bruk alltid tannkrem spesielt laget for hunder).

 

Hvor ofte bør man pusse tennene?

Vi anbefaler å pusse en gang om dagen. Det har ingenting å si om du velger å pusse tenner på morgenen, midt på dagen eller på kvelden. 

 

Våre tips til tilvenning

Det viktigste er kanskje at du som dyreeier er rolig og positiv. Ett bra første steg er kanskje å begynne å ta i munnen med rene hender. Løft litt på leppene, åpne munnen forsiktig, og venn helt enkelt hunden på berøring av det området. Belønn hunden når den samarbeider. 

Når du introduserer tannbørsten, kan du ha på tannkrem og la hunden sleike på tannbørsten og smake på tannkremen. Tannkrem til hund smaker godt og de fleste liker det. 

 

Neste steg er å øve på selve pussingen av tennene. Det kan være en god idé å starte med en liten mikrofiberbørste som du kan sette på fingeren. På den måten har du bedre kontroll på hva du gjør, samt at det er lettere å få hunden til å akseptere mikrofiberbørsten enn en vanlig tannbørste.

Ta tannbørsten/mikrofiberbørsten, la hunden ha lukket munn, løft forsiktig leppa og bare børst litt lett på utsiden på tennene. Start med hjørnetennene, da hunden lettere aksepterer å få leppen løftet her. 

Belønn hunden med små godbiter og ros gjennom hele prosessen. Fortsett med dette litt hver dag, til hunden er trygg.

 

Når hunden har blitt virkelig god på dette, kan du begynne å pusse tennene over lengre tid og bevege deg lengre bak i munnen til tennene som sitter der. Du kan også forsøke å bytte til en myk tannbørste.

Når hunden er trygg på tannpuss på utsiden av tennene, bør man gradvis forsøke å pusse også på innsiden. Dette gjør man når hunden har åpen munn. Men utsiden er viktigst da det er her tannsteinen legger seg i størst grad.

 

Her har vi laget en liten video om hvordan man enkelt kan pusse hundens tenner etter den har blitt vant til det.