Rotter

Å holde rotter som kjæledyr er en krevende hobby. Rotter er svært intelligente og sosiale, noe som gjør at de egner seg godt som kjæledyr.

Men det betyr også at disse dyrene hver dag har stort behov for variert aktivitet og kontakt med deg. Rotter trenger mye plass, mulighet for å klatre og gjemmesteder. Rotter egner seg for barn som ønsker seg et aktivt og spennende dyr de kan ha litt kontakt med, men de er ikke utpregede «kosedyr».

Siden rotter er sosiale dyr, bør du holde minst to av samme kjønn sammen. Både hunnrotter og hannrotter finner seg godt til rette i grupper av samme kjønn. Hannene er ofte rolige og bedagelige, mens hunnene gjerne er mer aktive. Rotter skal ikke holdes i samme bur som andre dyrearter, da de kan finne på å skade andre dyr hvis de får sjansen til det.

 En rotteunge er klar til å flytte fra mor når den er ca. 5 uker gammel, og blir også ofte kjønnsmoden ved denne alderen. Når du kjøper rotter, bør du derfor forsikre deg om at hannrotter og hunnrotter holdes i hvert sitt bur, slik at du ikke risikerer å komme hjem med en drektig hunn.

Hva du trenger før rottene kommer i hus
Her er en liste over det du trenger å ha i orden før rottene flytter hjem til deg.

  • Et stort bur. Buret bør være større enn 80x50x80 cm
  • Et egnet reisebur.
  • Vannflaske og matskål.
  • Strø eller annet til å ha i bunnen av buret.
  • Innredning i buret. eks. hengekøye, hyller, rør, hus

Rotter er veldig nysgjerrige og aktive dyr, som må få komme ut av buret så mye som mulig, og helst flere timer hver dag. Pass på at rottene ikke kan skade seg selv, eller skape fare ved å f.eks. tygge på ledninger. Følg nøye med den første tiden du har rottene ute, så kan du forhindre eventuelle skader. 

Stell

Rotter er hardføre dyr som ordner det meste av stellet sitt selv. Av og til kan man være nødt til å klippe klørne deres, da de ikke alltid sliter disse ned naturlig. Noen rotter kan også få tenner som vokser skeivt, og derfor ikke slipes naturlig når den spiser eller gnager på ting. I dette tilfellet kan det føre til problemer med å spise, siden tennene vokser kontinuerlig. Da må de klippes eller slipes hos veterinær. 

Helse

Rotter er dessverre noe plaget med sykdommer som luftveisinfeksjoner og svulster, så du må være forberedt på kostnader til dyrlege. En frisk rotte skal ha blank og fin pels, klare øyne uten sekret fra øyne og nese. Dette kan være tegn på sykdom. De skal også ha god mat og drikkelyst, et godt aktivitetsnivå og puste uten anstrengelse eller surkling. Avføring skal være fast.

 


Les mer på mattilsynets sider, eller se deres veileder for hold av rotter.
Vi anbefaler også nettsiden til Norsk Tamrotteforening

Spør oss gjerne hvis du trenger råd eller veiledning om hold av rotter. Vi hjelper deg gjerne.