Overvekt hos hund

Overvekt og fedme (adipositas) hos hund er et voksende problem. Både overvekt og fedme har stor innvirkning på livskvaliteten og forventet levealder hos hunden din og øker i tillegg risikoen for sykdommer som diabetes eller leddsmerter, på samme måte som hos oss mennesker.

Body condition score

For å kunne avgjøre om en hund er overvektig eller ei, hjelper det å se på hva hundens normalvekt er, men hundens vekt måles ikke bare i kilo. Veiing av hunden er ikke den eneste måten å sjekke om den er overvektig på. Her på klinikken benytter vi oss av et system som kalles Body condition score, for å avgjøre om hunden er undervektig, normalvektig eller overvektig. Denne metoden tar høyde for hvordan hunden ser ut og føler seg.

Body Condition Score bruker et 9-punkts system som går fra 1 (avmagret) til 9 (alvorlig overvektig). De tre hovedfaktorene som vurderes, er hundens ribbein, midje og mage. En hund med rangeringen 5 er i ideell form. Dette betyr at den er godt proporsjonert med ribbein som lett kan føles, en midje som synes ovenfra, og buklinjen går opp, sett fra siden.

Hos hunder er denne skalaen noe annerledes for små og store hunderaser. Nedenfor kan du se en skala for medium hunderaser. 

 

 

Hunder som har størst risiko for vektøkning er:

Det er noen faktorer som kan gjøre hunden predisponert for å legge på seg og utvikle fedme. Noen raser, for eksempel labrador retrievere, har større sannsynlighet for å legge på seg enn andre raser, og de svært små rasene er også veldig utsatt.

Tisper har større sannsynlighet for å legge på seg, og forekomsten av fedme øker med hundens alder. Hunder som var overvektige som valp, er også mer disponert for fedme når de blir voksne enn de som var slanke eller normalvektige som valp.

Hvis hunden din er kastrert, dobler risikoen for vektøkning seg sammenlignet med en ikke-kastrert hund. Dette skyldes hormonelle endringer. Hundens livsstil spiller også en rolle. Hvis hunden oppholder seg mye innendørs, fôres med matrester eller ikke har blitt godt sosialisert som valp, er det mer sannsynlig at de utvikler matrutiner som kan gi vektøkning.

 

Hvordan vet jeg om hunden min er overvektig?

Det første skrittet for å forstå om hunden din er overvektig, er forebyggende. Ved å veie dem regelmessig, registrere vekten og møte opp for kontroller hos veterinæren din, får du et klarere bilde av deres vektøkning eller vekttap i løpet av livet deres.

Vi vil også kunne fortelle deg hundens ideelle vekt, basert på kjønn, rase og alder. Hvis hunden din er mellom 15-20 % over sin ideelle vekt, er det klassifisert som fedme. For eksempel kan en hund med en ideell vekt på 50 kg anses å ha fedme hvis den veier 60 kg.

En enkel test du kan gjøre hjemme for å finne ut om hunden din er overvektig eller har fedme, er å prøve å føle ribbenene gjennom pels og kroppsvev. Hvis du kan føle ribben, men at de er ikke fremtredende, har hunden din en sunn vekt. Hvis det er umulig for deg å finne og føle ribbenene, så er hunden din overvektig.

Du kan også legge merke til at hunden din er overvektig ut i fra en endring i atferden deres. Den kan være sløv og ha mangel på energi, inkludert mangel på innsats når det gjelder å leke eller ta del i fysisk aktivitet. Når du tar hunden din på turer, kan den bli andpusten veldig lett eller til og med slutte å prøve å gå, fordi den enten er i smerte eller er sliten. Du vil selvsagt også se en økning i deres fysiske størrelse.

Hunden din kan vise spesielt dårlig oppførsel rundt mat, for eksempel overspise, be om matrester, klynke for godbiter eller være aggressiv mot deg ved måltider.

 

Helseplager ved overvekt
Det er dokumentert at hunder med en sunn vekt lever lenger enn dem med overvekt. En overvektig hund har høyere sannsynlighet for å utvikle alvorlige og livsendrende tilstander. Noen eksempler på dette er:
• Artrose
• Korsbåndskade
• Hjertesykdommer
• Høyt blodtrykk
• Dårlig immunforsvar
• Bukspyttkjertelbetennelse
• Nyre- og urinveisproblemer

Å holde hunden i form er viktig for å sikre et godt liv. Hvis hunden din går raskt opp eller ned i vekt, kan det være tegn på en mer alvorlig tilstand. Da anbefaler vi at du kontakter veterinær.

 

Hva gjør jeg hvis hunden min er overvektig?
Heldigvis er det mulig å hjelpe hunden med gå ned i vekt. Ved å gjøre dette og bidra til at den opprettholder en optimal vekt, øker du hundens livskvalitet.

Hunder blir overvektige når de spiser flere kalorier enn de forbrenner, så det første som må gjøres, er å se på maten deres. Spør oss om et fôr som er designet spesielt for overvektige hunder, fordi hvis du bare reduserer mengden av det nåværende fôret, kan det gi ernæringsmangler. Det er viktig å snakke med veterinæren før du innfører endringer i hundens kosthold eller livsstil eller tar andre avgjørelser som potensielt kan påvirke hundens helse.

Vi kan hjelpe deg med å regne ut riktig fôrmengde til akkurat din hund. Når vi lager en vekttapsplan for hunden din, vil veterinæren spørre hvordan du fôrer hunden din og hva du gir dem; da er det er viktig å svare ærlig, da noen eiere utilsiktet kan bidra til hundens fedme ved å gi den for mange godbiter eller matrester. Følg anbefalingene om daglig fôrmengde, og gi hunden riktig mosjon.

Regelmessig fysisk aktivitet er viktig for å holde hunden i god form og for det generelle velværet. Gi hunden flere lufteturer daglig, og lek gjerne med den slik at den får rørt litt ekstra på seg. 

 

Spør oss gjerne hvis du trenger råd eller veiledning om vekt og kosthold. Vi hjelper deg gjerne.