Hofteleddsdysplasi hos katt

Hofteleddsdysplasi (HD) er en utviklingsfeil i hofteleddet hvor hofteskålen og lårhodet ikke passer sammen. HD er en arvelig medfødt tilstand hos både hund og katt. Symptomene er smerter og halthet, men dette sees ofte ikke før katten blir eldre og det utvikles forkalkninger i leddene. Det er derfor viktig å undersøke om katten har HD før den går i avl. Katten bør være over 10 måneder når den tas røntgenbilde av, og det bør gjøres innen katten er 2 år for å få et mest mulig korrekt resultat.

Typiske symptomer på HD

 • Stivhet
 • Kortere steglengde
 • Halthet
 • Tap av muskulatur i bakparten
 • Nedsatt arbeidsevne – «orker mindre»
 • Vegring mot å hoppe opp på ting
 • Smerteytringer under arbeid/bevegelse/hopp

 

Helseprogrammet

Maine Coon er en av katterasene hvor HD er et kjent problem, og de har derfor utviklet et helseprogram for å redusere forekomsten av HD i rasen. Både helseprogrammet og FIFe (Fédération Internationale Féline) anbefaler at katter som skal brukes i avl HD-røntges før parring. Helseprogrammet ble startet med tanke på Maine Coon katter, men andre katteraser er likevel velkomne til å delta i programmet. FIFe (Fédération Internationale Féline) anbefaler at rasene Abyssiner/Somali, Bengal og Norsk Skogkatt tas HD-røntgen av før avl.

 

Krav for HD-røntgen på katt:

 • Katten må være ID-merket
 • Den må være registrert i NRR
 • Den må være minst 10 måneder gammel
 • Eier må skrive ut og fylle ut skjema og medbringe dette til timen

 


Helseprogrammet går ut på at katten røntges hos en veterinær, og et skjema fylles ut av eier og veterinæren. Røntgenbildene og skjemaet sendes inn til helseprogrammets avlesere. Katten må være ID-merket før man tar HD-røntgen. Dette er viktig fordi resultatene skal legges inn i et register og fordi man dermed kan forsikre seg om at resultatene registreres på riktig katt. Stamtavlen skal følge katten til timen.

Det er en liten avgift for å få lest av HD-bildene for en katt. Avgiften skal betales på forhånd til Pawpeds sin konto. Vi hjelper deg med å finne skjema som skal fylles ut (link til dette ligger også nedenfor). Svar på avlesning av HD-røntgen kommer i løpet av 3-5 uker, og resultatet legges inn i Pawpeds helsedatabase.

 

Ønsker du mer informasjon følg disse lenkene:
Informasjon for katteeier finner du HER
Skjema for utfylling finner du HER
Informasjon fra Mainecoonringen finner du HER

 

Ta gjerne kontakt for veiledning eller for bestilling av time til HD-røntgen.