Hamster

Et hamster er et lite dyr som trives best alene. Å ha hamster medfører et stort ansvar. Det skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige belastninger. Det er derfor viktig at du setter seg godt inn i artens behov. Vanlig levealder for et hamster er 2-4 år.

Barn ønsker seg ofte dyr som kan klappes og koses med, noe hamsteren ikke er så godt egnet til. Hamstere er også små og skjøre, og kan lett bli knust hvis man ikke er forsiktig. Barn skal derfor aldri ha tilgang til hamsteret uten oppsyn fra en voksen. Hamsteren er nattaktiv og dette må respekteres. Mange barn synes det er skuffende at hamsteren sover på de tider av døgnet hvor de selv er våkne, men den skal ikke vekkes når den sover. 

Hamsteren er et aktivt dyr og har behov for mye plass å bevege seg på. Det anbefales derfor å kjøpe et størst mulig bur som tillater variert aktivitet. Buret kan gjerne ha flere etasjer eller avdelinger med rørsystemer mellom, men pass på at utformingen er slik at dyret ikke kan skade seg eller sette seg fast. Bunnen av buret dekkes med et tykt lag makulert papir eller støvfritt smådyrstrø.

Hamsteren trenger også matskål, drikkeflaske og et hus der den kan sove i fred. Tilgang på redemateriale er også viktig for hamsterens trivsel, eks. høy, treull eller ubleket papir. Syntetiske materialer kan skade hamsteren og bør ikke brukes.

I tillegg trenger hamsteren aktivitetsobjekter, som klatrestativ og løpehjul. For å unngå fare for skader og sår på føttene, er det viktig at løpehjulet har heldekkende underlag. Ufargede dopapirruller egner seg godt som «tunneler».

Selv om hamsteren har et stort og innholdsrikt bur, har den fremdeles behov for å gå på oppdagelsesferd utenfor buret med jevne mellomrom. Du bør alltid holde øye med hamsteren under disse lufteturene og særlig passe på at den ikke gnager på elektriske ledninger, forsvinner inn i smutthull, blir klemt i dører eller lignende. Du kan gjerne lage en trygg innhegning på gulvet med spennende, ufarlige ting å undersøke. Andre dyr bør ikke ha tilgang til hamsteren.

Stell

Hamsteren er et renslig dyr. Den trenger ikke å bades. Skulle det likevel være nødvendig med rengjøring, kan du tørke den forsiktig med en fuktig, lunken klut. Man bør også gi hamsteren sand slik at den har anledning til å sandbade for å kvitte seg med naturlige oljer i pelsen. 

Buret bør inneholde noe som gjør at hamsteren sliter ned klørne selv, for eksempel en ruglete stein.

Tennene til hamstere vokser hele livet. Det er derfor viktig at de slites naturlig og sjekkes jevnlig. Hvis dyrene får nok å gnage på, for eksempel grener og tre-leker, regulerer dette oftest seg selv. Hvis tennene vokser seg for lange eller skjeve, må de slipes hos veterinær.

Helse og sykdom

En frisk hamster har klare, blanke øyne, tørr nese og glatt, skinnende pels. Det kan være vanskelig å oppdage om hamsteren er syk. Dette er fordi den har et forsiktig kroppsspråk, men også fordi den sover om dagen. Du kan legge merke til om hamsteren er aktiv eller om den også sover i sin normalt aktive periode, og se etter tegn på trivsel eller mistrivsel.

Noen tegn på dårlig velferd eller sykdom hos hamsteren kan være at hamsteren

 • oppholder seg i et skjulested det meste av tiden
 • biter på buret
 • utfører overdrevet pelsstell
 • endrer spise- eller toalettvanene
 • drikker uvanlig mye og ofte
 • sitter sammenkrøpet – ikke vil bevege seg
 • hopper i “salto”
 • har rennende eller unormalt tørre øyne – har diaré
 • har dårlig matlyst
 • har tung pust- har dårlig balanse – nyser
 • klør seg til stadighet° har svulster
 • mister pels

Hamstere kan bli smittet av forkjølede mennesker, og omvendt. Du må derfor passe på at forkjølede mennesker i husstanden ikke har nærkontakt med hamsteren. 

 


Les mer på mattilsynets sider, eller se deres veileder for hold av hamster.
Vi anbefaler også nettsiden til Norsk Hamsterklubb

Spør oss gjerne hvis du trenger råd eller veiledning om hold av hamster. Vi hjelper deg gjerne.