Drektighet hos katt

Dersom du ikke planlegger å avle på katten din, er det alltid best å få henne kastrert. Drektighet hos katter er en stor påkjennelse, og dersom du har tatt den store avgjørelsen om å la katten din få kattunger, har både du og kattemor ganske mye i vente. Drektighetstiden for katter er ca. 63 dager +- 5 dager.

Hvordan vet jeg at katten min er drektig?

Det finnes flere tegn som kan peke mot at katten din er drektig. Det første tegnet kan være at en pågående løpetid slutter plutselig. Et annet tidlig tegn er at pattene hennes vil hovne opp og få en mørkere farge. En drektig katt vil også spise mer enn normalt, og hun kan muligens kjenne litt på morgenkvalme. Etter fem uker vil hevelsen på kattens mage bli mer synlig, og den vil fortsette å øke i størrelse frem til hun skal føde. Etter hvert kan man også se at vulva (område ved vagina) vil bli mere hovent.

Du vil kanskje også se en vesentlig endring i hennes oppførsel. Hun vil kanskje plutselig bli veldig kjelen og ivrig etter å tilbringe mer tid sammen med deg som eier. Det motsatte kan også skje; en vanligvis kosen katt kan bli sky og tilbaketrukket. Begge disse endringene er helt normale. 

Dersom du som eier er bekymret for katten din eller vil få bekreftet om hun er drektig eller ei, kan du bestille time hos oss for en helsesjekk. Der vil veterinæren sjekke om hun er sunn og frisk, samt bekrefte eller avkrefte drektighet med en fysisk test, ultralyd eller en røntgenundersøkelse.

Fosterdiagnostikk

Drektighet hos katt kan med sikkerhet fastslås ved hjelp av en ultralydundersøkelse, ved tidligst 28 dager etter paring. Påliteligheten ved en positivt drektighetsdiagnose er høy. Utføres denne undersøkelsen tidligere enn dag 28, vil den gi et mer usikkert resultat, da fosterblærene kan være vanskelig å se. 

Det er vanskelig å fastslå et nøyaktig antall foster ved en ultralydundersøkelse. Dette skyldes at det ikke går an å få et bilde av alle fostrene samtidig og derfor kan man komme til å telle samme foster flere ganger.

For å få en oppfatning om antall foster kan en røntgenundersøkelse utføres etter ca. 45-50 dagers drektighet. Da har fostrenes skjelett vanligvis begynt å forkalkes. Røntgen er da en sikrere måte enn ultralyd for å fastslå antall foster. Det vanligste er å få kull på mellom 2-5 kattunger. 

Uønsket drektighet

Ved mistanke om drektighet som er uønsket gjør veterinæren en ultralydundersøkelse for å bekrefte drektighet, før man eventuelt gir abortfremkallende medisiner eller kirurgisk abort.

Fôring av en drektig katt

I tiden før fødselen er det beste du som eier kan gjøre, å passe på at hun fortsatt får et godt og sunt kosthold, og tilgang på masse vann.

Hvis katten din blir bekreftet drektig, bør du gradvis bytte over til et næringsrikt fôr. Eksempelvis et fôr ment for kattunger eller diende kattemødre, for å gi henne og kattungene i magen ekstra næringsstoffer. Så lenge hun ikke blir fet, bør hun få spise så mye hun vil. Fortsett med det frem til kattungene ikke lenger dier og selv er klare for fast føde. Drektige katter vil ofte foretrekke å spise flere små måltider i løpet av dagen.

 

Forberedelser til fødsel

Når fødselen nærmer seg, vil en drektig katt oftest trekke seg til et stille og rolig sted hun kan føde.

Gi henne tilgang til en rolig del av huset, gjerne et egen rom som hun ikke vil bli forstyrret i. Gi henne også eks. en pappeske med håndklær i bunnen, og vis henne hvor den er. Hold henne også innendørs den siste tiden, slik at hun ikke ender opp med å føde utendørs.

La henne ha en dokasse tilgjengelig og selvfølgelig også gi henne tilgang til mat og vann.

Når vet jeg at fødselen er i gang?

Fødselen deles inn i tre stadier, hvorav de to siste til en viss grad går over i hverandre: Blokkingsstadiet, Utpressingsstadiet og Etterbyrdstadiet. Når fødselen nærmer seg kan man som regel merke at det kommer melk fra pattene til katten. Dersom du har oversikt over kattens normale temperatur, vil den vanligvis synke til under 38,9 °C rett før fødselen.

Blokkingsstadiet
Når fødselen begynner vil katten din kanskje begynne å male høyt, mjaue og pese. Du vil kunne se kontraksjonene på magen. Denne perioden kalles Blokkingsstadiet og kan vare i 12-24 timer. Hun kan velge å avbryte dette hvis hun blir stresset. Husk at hun oftest ikke trenger noen hjelp til å føde, men ved komplikasjoner under fødsel, kan vi utføre en ultralydundersøkelse av fostrene for å se om alt er som det skal. 

Utpressingsstadiet
Utpressingsstadiet begynner når det første kattungen kommer ut. Det kan ta 15-30 minutter å få den første ungen ut (det tar lengst tid med denne). Man ser fosterblæren komme ut først. Når fødselen er i gang kan det normalt ta 10 min til en time mellom hver kattunge som kommer. Dersom du vet hun fortsatt har kattunger igjen i magen og hun har brukt mer enn 3 timer på å føde de andre, bør du ta henne til dyrlege.

Når kattungene har kommet vil moren oftest slikke fosterhinnen av ungen, og bite over navlestrengen.  En kattemor vil slikke kattungene rene med en gang de er kommet ut for å stimulere pustingen deres. Dersom hun er for utslitt til å gjøre dette, eller blir distrahert av en ny kattunge, kan du hjelpe. Gni kattungen forsiktig med et mykt håndkle på samme måten som moren ville slikket den. Du bør la kattungens fjes peke nedover da dette vil hjelpe til å få vekk væske fra luftveiene.

Etterbyrdstadiet
Etter fødselen av første ungen, kommer det ut fosterhinner/morkake. Disse pleier hun å spise (full av næring). Så kommer hun i gang med å føde en ny unge. Etter hver kattunge bør en morkake komme ut. Dersom denne blir holdt tilbake, kan det resultere i infeksjon hos moren. Tell morkakene for å forsikre deg om at du har sett en morkake per kattunge. Dersom det ser ut som om moren har en morkake igjen i kroppen, bør du få henne til dyrlege raskt.

 

Generelt sett tar det ca. 2-6 timer for hele fødselen. Hvis du merker at hun har kontraksjoner i over 30 minutter, uten at det kommer noen unge ut, bør du kontakte dyrlege med en gang.  

Med en gang kattungene er født og har blitt vasket, bør de umiddelbart krabbe bort til morens patter og begynne å suge. Etter dette er det best å la katten din være alene med ungene sine. Det er viktig at ungene får melk innen de første 24 timer etter fødsel da råmelken de tar inn før denne tiden er viktig for å utvikle deres immunforsvar. De er mer mottakelig for sykdommer hvis de ikke får råmelken denne tiden.

 

Les mer om kattungenes vei videre her

Spør oss gjerne hvis du trenger råd eller veiledning om drektighet og fødsel. Vi hjelper deg gjerne.