Reptiler

I 2017 ble det lov å innføre, omsette og holde 19 reptil arter i Norge. Reptiler har høye krav til hold og stell, så det er derfor veldig viktig at du setter deg godt inn i artens behov før du går til anskaffelse. 

Det å ha reptiler som kjæledyr krever mye kunnskap og er et like stort, eller om ikke et større ansvar enn det å ha andre kjæledyr. Reptiler har helt andre behov enn for eksempel en hund eller katt, og de aller fleste skal kun holdes innendørs i egnede terrarier, i miljøer som er tilpasset den aktuelle artens behov. De er derfor ikke alltid et kjæledyr som egner seg særlig for barn. 

Dersom man vurderer å skaffe seg et reptil, er det svært viktig at man har tenkt igjennom dette godt på forhånd. På den måten kan man sikre seg at dyret får gode leveforhold og har det bra hjemme hos deg. De fleste reptiler setter ikke særlig pris på håndtering, så det er viktig å vurdere om det vil være riktig kjæledyr for deg. Barn skal aldri ha ansvar for dyr alene, så det er viktig at foreldre også har kunnskap om arten.

Man skal også vite at enkelte reptiler kan være friske smittebærere for sykdomsfremkallende bakterier, som for eksempel salmonella. Det er derfor svært viktig med god hygiene forbundet med hold og håndtering av reptiler. 

Disse artene er lovlige å holde i Norge (Trykk på navnet for å komme til faktaark om arten)

Grønn trepyton (Morelia viridis) 
Kongepyton (Python regius)
Teppepyton (Morelia spilota)
Hagetreboa (Corallus hortulanus) 
Kongeboa (Boa constrictor)
Regnbueboa (Epicrates cenchria)
Kongesnok (Lampropeltis getula)
Kornsnok (Pantherophis guttatus)
Melkesnok (Lampropeltis triangulum)
Kranset gekko (Correlophus ciliatus/Rhacodactylus ciliatus)
Leopardgekko (Eublepharis macularius)
Stor daggekko (Phelsuma madagascariensis)
Pigghaleagam (Uromastyx ocellata)
Skjeggagam (Pogona vitticeps)
Dvergvaran (Varanus acanthurus)
Perlefirfisle (Lacerta lepida/Timon lepidus)
Gresk landskilpadde (Testudo hermanni)
Rødfotet skogskilpadde (Chelonoidis carbonarius/Geochelone carbonaria)
Kinesisk trekjølskilpadde (Chinemys reevesi/Mauremys reevesi)

Les mer om de lovlige artene på Mattilsynets nettside.
Vi anbefaler nettsiden til Norsk herpetologisk Forening for mer informasjon rundt hold av reptiler.

Spør oss gjerne hvis du trenger råd eller veiledning om hold av reptiler. Vi hjelper deg gjerne.