Fugler

I Norge er det ganske mange forskjellige arter fugler som man kan ha som kjæledyr. Blant dem er de vanligste undulater, papegøyer, parakitter, kanarifugler, kakaduer og finker.

En ting alle fugleartene har til felles er at de krever mye arbeid og omsorg for å ha det fint. Ansvarlige fugleeiere bør gi de rette betingelsene for dyrets vekst og utvikling. Derfor er det viktig å forstå fuglens behov og se til så de kan leve et lykkelig og sunt liv. 

En hovedregel er at fugler helst skal holdes i grupper eller i par. Velger du å ha en fugl alene, er det ekstra viktig at den får mye daglig kontakt med deg og sosialisering, slik at den ikke føler seg alene.

Fugler skal ha mulighet til å utøve sin naturlige adferd og de bør få anledning til å fly fritt utenfor buret sitt mange timer daglig. Dette er også fin mosjon for de. Større fuglearter trenger mer plass enn de små artene, men alle skal ha god plass. Et “vanlig” lite fuglebur er ikke nok. Har du flere fugler sammen, skal også plassen økes.

Uansett hvilken type fugl du velger, er det viktig at det er plass til et ordentlig stort bur i hjemmet ditt. Inni buret skal det være plass til leketøy, stiger, sittepinner, mat og vannskål og vannbad. Det er viktig at buret ikke plasseres i direkte sollys, og det skal helst stå mot en vegg, slik at fuglene føler seg tryggere. Husk også at du ikke må plassere buret på et sted der fuglene utsettes for høye lyder, kraftige temperaturendringer og andre stressfaktorer. Andre dyr eller små barn bør ikke ha tilgang til fuglene. Fugler trenger også tilgang på UVB-lys, så les deg også opp på dette før du henter fuglen hjem.

Stell

Det daglige arbeidet (utenom sosialisering og aktivisering) består av å gi dem mat, bytte til rent drikkevann, og eventuelt vurdere om du må rengjøre buret for å fjerne skitt og avføring. De ulike fugleartene har behov for forskjellige typer mat. Fôrmengden og typen skal tilpasses arten du har. Dersom du har flere fugler i samme bur, er det viktig å sørge for at alle fuglene får tilgang til mat uten å måtte konkurrere med hverandre.

Fugler er meget nøye med fjærpleie og greier dette vanligvis utmerket selv. Nye fjær vokser ut som pigger med et hylster ytterst som fuglene selv fjerner. De har fra naturens side myteperioder (skifte av fjærdrakt) et par ganger i året. I denne tiden er det ekstra viktig med vitamin- og mineraltilskudd. Stress eller sykdom kan føre til overnapping av fjær. En frisk fugl som får riktig ernæring og lever et aktiv liv, vil vanligvis ikke ha problem med fjær, eller at nebb og klør blir for lange. En liten skjevhet i nebb eller tær kan likevel forårsake at disse ikke slites normalt og derfor må klippes. 

Helse

En frisk fugl har klare øyne, stram ren fjærdrakt, normal aktivitet og har god appetitt. Den kan ha noen hvileperioder på dagen, men våkner ved forstyrrelser. Den beste medisinen er å forebygge sykdom og skade med riktig ernæring og et godt dyrehold. En syk fugl dør fort hvis den ikke får i seg tilstrekkelig næring eller hvis sykdomsforløpet får pågå for lenge. Det er derfor viktig å kontakte veterinær hvis du mistenker at fuglen din ikke har det bra.


Les mer om fuglehold på mattilsynets nettside og se deres veiledninger for hold av finkefugler, papegøyer og undulater

Spør oss gjerne hvis du trenger råd eller veiledning om hold av fugler. Vi hjelper deg gjerne.