Ørebetennelse

Det er ikke uvanlig at hunder og katter får problemer med ørene. De første symptomene på ørebetennelse er at dyret klør seg i ørene, rister på hodet, og det kan lukte unormalt fra ørene. Huden på innsiden av ørelappen kan også være rød og irritert. Det kan også holde hodet på skakke, med øre vendt mot bakken og viser smerte ved berøring.

Ørebetennelser skal tas alvorlig. Det kan være alt fra en lett infeksjon til et veldig betent og infisert øre med sprukket trommehinne. Dersom en infeksjon får boltre seg uten behandling i lengre tid, vil øregangen bli betent og fortykket.

Hvis det går hull på trommehinnen, kan dyret også få betennelse i mellomøret. Dette kan vi finne ut ved å inspisere nøye ned i øregangen med et otoskop. Røntgen kan også være aktuelt. Behandlingen er mer omfattende dersom trommehinnen er sprukket, og man skal da være forsiktig med hva man drypper i øret.

 

Hvor kommer betennelsen fra?

Alt som gir en endring i mikromiljøet i øret gir økt sjanse for en betennelse. Forskjellige typer bakterier og/eller sopp får gunstige vekstvilkår, og kan da slå seg ned i øret. Hunder som bader mye og får fukt i ørene vil lettere få ørebetennelse. Tranger øreganger eller mye hår gir også dårlig ventilasjon og økt risiko for betennelse. Hunder med lange hengende ører (feks spanieler/basset hounds) har større risiko på grunn av ørets anatomiske utforming.

  • Allergi ligger ofte bak når et dyr stadig får ørebetennelse. Allergi forandrer miljøet inni øret slik at bakterier og sopp lettere kan slå seg ned. Dersom vi bare behandler infeksjonen, kommer vi ikke til roten av problemet. Vi må også behandle allergien.

  • Hormonelle ubalanser som for eksempel hypothyreose

  • Øremidd er ofte årsaken til ørebetennelse hos katt og ilder, men svært sjelden hos hund.

  • Fremmedlegemer som for eksempel plantemateriale kan noen ganger jobbe seg ned i øregangen og irritere og gi betennelse.

 

Diagnose

Det er viktig at dyr med ørebetennelse blir undersøkt grundig og behandlet riktig. Slik kan man unngå å ende opp med kroniske forandringer i ørene og stadige ørebetennelser.

Hos oss gjør vi følgende : inspiserer øret grundig med et otoskop. Dersom dyret syntes dette er vondt, må dette utføres under bedøvelse. Vi tar deretter en prøve som vi ser på i mikroskopet for å finne ut hva slags mikrobe som har invadert øret. Ut ifra dette velger vi hvilke medikament som skal brukes. Noen ganger vil vi også ta ut en prøve som blir sendt til dyrkning, for å identifisere bakterietype og hvilke type antibiotika som er effektive, såkalt resistensundersøkelse.

 

Behandling

Behandling av ørebetennelse er mere enn å bruke riktig type medikament. Det er veldig viktig å rense ørene godt. Ofte ligger det store mengder ørevoks som blokkerer. Noen ganger må vi rense ørene mens dyret er bedøvd, da det kan være veldig smertefullt å rense et betent øre.

Vi tar dyret jevnlig inn på kontroll for å kunne følge framgangen på behandlingen, og rense ut mere ørevoks om det er nødvendig. Det er viktig å sørge for at øret er helt bra før man avslutter behandlingen. Oppfølging er viktig, og ikke minst frimelding. Dersom dyret ikke kommer på kontroll og ørebetennelser kommer tilbake, vet vi ikke om betennelsen er kommet tilbake på grunn av for eksempel allergi, eller bare fordi behandlingen ble avsluttet for tidlig.

 

Hvordan rense øret:

  • Rist flasken godt

  • Fyll øret med ørerensemiddel, og masser lett på utsiden av øregangen. Rensen kommer lengre ned hvis man legger hodet til dyret litt på skakke og holder drar forsiktig i øret.

  • La virke i noen minutter

  • Tørk ut overflødig væske med en bomullsdott. Du skal kun tørke ut fra ytre øret, ikke lengre inne enn man får en finger.

  • Dyret vil ofte riste seg, så det kan være greit å gjøre dette utendørs eller på et avgrenset område, slik at man ikke får ørerens utover hele huset.