Nyttige Nyttårstiltak

Hvor redd hunden eller katten er for fyrverkeri varierer veldig. Noen blir litt skremt og søker støtte hos eieren, eller de legger seg på et skjermet sted i huset. Andre blir tydelig redde og piper, peser, skjelver og kryper sammen. Andre igjen får frykt reaksjoner som varer lenge etter at fyrverkeriet er over, dette kan vare i timer, dager, uker og måneder etter at det smalt. I enkelte tilfeller generaliseres frykten for lyder til også å gjelde andre ting eller situasjoner dyret forbinder med nyttårsaften. For eksempel vil noen hunder eller katter bli veldig engstelige allerede når julefeiringen tar til og frykten øker inntil nyttårsaften starter. Enkelte dyr får ikke de store reaksjonene før folk er i feststemning på selve nyttårsaften.

Mange hunder og katter blir så redde av disse plutselige lydene at de får panikk og vil komme seg vekk. Når de har panikk, kan de forsøke å komme seg ut og i den prosessen ødelegge dører og inventar. De kan gjøre fra seg, kaste opp, og noen kan også stikke av. Flere eiere synes så synd på sine firbente venner at de reiser til skogs eller på fjellet.

Det finnes mange gode metoder for å forberede seg til nyttåraften, både mht forebygging av lydfobier (redsel for lyd) og også for å behandle lydfobier.

Den beste måten å unngå problemer på, er å gjøre forebyggende arbeid for dere som har valper og kattunger. Dere som ikke har begynt denne treningen, bør begynne med dette nå. Forebyggingen starter allerede hos oppdretter. En forutseende oppdretter lar valpene og kattungene gradvis bli utsatt for flere og sterkere lyder allerede før de blir solgt til den nye familien. Den nye familien vidrefører treningen, og lar kjæledyret oppleve et variert miljø inkludert mange ulike lyder. Man kan bruke en lydtreningscd, som en kan spille for dyret. Spill av cd`en med gradvis økning av volumet. Disse forhandles på dyreklinikkene og på internett.

 

Her er råd for forebygging:

Gjelder for unge, men også voksne dyr

1. Lydtrenings-CD

2. Luktstoffer (feromoner), adapter med beroligende lukt. Finnes også som spray eller halsbånd. Dette fremmer miljøtreningen. Dette fås kjøpt på dyreklinikkene.

3. Ikke ta med dyret ut om kvelden på nyttårsaften, selv om du tror den vil mestre det.

4. Ikke la valpen/kattungen være alene hjemme på nyttårsaften

5. Skap en trygg atmosfære og støtt valpen/kattungen om den søker trygghet hos deg. Vær som ellers, overdreven trøsting vil forsterke følelsen av usikkerhet.

Se gjerne https://www.dogsandfireworks.com/downloads/dogs_and_fireworks.pdf

For hunder og katter som allerede har utviklet sterk frykt eller fobi for fyrverkeri, har man flere muligheter. Men kan enten sette i gang behandling, slik at dyret skal mestre nyttårsaften på en god måte, og/eller man kan skjerme dyret etter beste evne på selve nyttårsaften.

Trening av hunder og katter med frykt eller fobi vil ta tid, ofte måneder. Da vil en kombinasjon av blant annet feromoner og kontrollert eksponering for lyder være noen av tiltakene.Veterinær og adferdsterapeut er begge involvert i denne prosessen.

Om man ikke har fått satt inn treningstiltak, vil skjerming være det beste, dette kan gjerne benyttes også til dyr som ikke har gitt uttrykk for frykt tidligere.

 

Her er rådene for skjerming:

Start i god tid før jul med dette

1. Plugg inn en feromonadapter i et støpsel i det rommet hunden eller katten oppholder seg mest i.

2. Egne dietter har dokumentert beroligende effekt, forhandles av dyreklinikker

3. Beroligende næringsstoffer. Flere komponenter kan ha gunstig effekt; essensielle aminosyrer, b-vitaminer og tilskudd av blant annet lactium, et biologisk aktivt fragment (del) av et melkeprotein, er et tiltak som kan vurderes. Lactium bidrar til en naturlig mental balanse som medfører økt stressmestring. Tilskudd gis i samråd med veterinær. De preparatene vi omtaler kan brukes også i andre stressituasjoner. Steinkjer dyreklinikk har informasjon og brosjyrer som forklarer hvordan dette virker. Det er viktig å understreke at det er ulik effekt av de nevnte tiltak fra dyr til dyr.

4. Luft og lek med hunden/katten mye tidligere på dagen, og gi den et godt måltid mat slik at den er god og mett. En sliten og mett hund eller katt vil være mer rolig enn en uthvilt og sulten.

5. Legg tilrette for hunden/katten i et rom eller en del av huset som er godt skjermet for lyder utenfra. For eksempel kan et baderom uten vinduer være en god løsning. Gi dyret mulighet der til å gjemme seg under noe for å føle seg trygg, et åpent bur eller et møbel kan være gode ting.

6. Sett på rolig og behagelig musikk for å kamuflere for lyder utenfra, ikke sett på TV eller radio.

7. Vær sammen med hunden eller katten din for å gi den støtte og trygghet. Du kan gjerne ta på hunden eller katten, stryke eller massere den. Dette fører til økt produksjon av hormoner vi assosierer med hygge og velvære, blant annet oksytosin og endorfin.

Noen katter og hunder trenger imidlertid andre tiltak i tillegg til det vi nevner her, i samråd med veterinær og adferdsterapeut.Steinkjer dyreklinikk anbefaler ikke å gi medisiner som gir nedsatt bevissthet til katt eller hund på nyttårsaften, da virkningen kan være veldig forskjellig fra dyr til dyr, og alvorlige bivirkninger kan oppstå. Undersøkelse av dyret og vurdering av tilstanden må gjøres av en veterinær i forkant av igangsetting av en eventuell medisinering.

 

Andre Jul- og nyttårstips:

Jeg benytter anledningen til å minne om at hunder og katter kan bli svært syke av å spise løk. Så skal du gi noe ekstra i jula, så sørg for at det ikke inneholder løk! Ellers bør dyrene heller ikke få sjokolade, druer ellerrosiner. Vær forsiktig hvis du skal gi uvant og fettrik mat til din firbente venn. Alle brå fôroverganger kan gi mage-tarmprøblemer. Husk at medisiner til mennesker ikke er ment for dyr. Mat, julepynt og gaver som står fremme er fristende også for de firbente, og kan forårsake problemer hvis det blir spist av en som ikke skulle hatt det… Sett bort matrester og søppelkassa!

God feiring!

 

Skrevet av veterinær Inga Rapp Friedl

Artikkel originalt publisert i bladet ‘Smak på Livet’ 2014/2015