Marsvin

Marsvin er en av de gnagerne som egner seg best som kjæledyr. De elsker som regel kos, knytter ofte tette bånd til eierne sine og er ganske enkle å temme.

Når det er sagt kan marsvin være litt krevende å ha med å gjøre da de trenger at du setter deg godt inn i artens behov. Blant annet er det snakk om et ganske spesielt kosthold, stort areal å boltre seg på og at man holder flere marsvin sammen. Deisse er ikke solitære dyr. 

Generell info
Marsvin har en levetid på 4-8 år, men normalt rundt 5 år. Hanner kommer i puberteten når de er rundt 9-10 uker gqamle og hunner når de er 6 uker gamle. Hunnene går drektige 59-72 dager (større kull gir kortere drektighet). Kastrering av hanner anbefales. 

Fôring

Marsvin er herbivore. Noe som vil si at de ikke trenger matemner fra andre kilder enn gress og urter. Likevel fôres de med mye annet som er potensielt skadelig for tarmsystemet, tarmfloraen og tennene deres. En diett basert på høy (80-85% av totalvolumet) er det absolutt beste. Friske grønnsaker og frukt (f.eks: epler, selleri, papaya) kan gis 1-2 ganger daglig i små mengder.

Et velbalansert, ensartet, pelletert marsvinfôr kan gis hver dag (½ dl eller 3-4ss).

Marsvin MÅ ha C-vitamin supplementering (ca 30-40mg/kg/dg) da de ikke kan produsere dette selv. Noen typer pellets er tilsatt dette, men et supplement er likevel anbefalt. 

Marsvin trenger ikke mineralsteiner å gnage på, heller ikke for å dekke mineralbehovet sitt.

Miljøkrav

Marsvin trenger relativt mye plass til å løpe på (de fleste klarer ikke å hoppe eller klatre), og liker derfor ramper som de enkelt kan gå på. De er også naturlige byttedyr og trenger derfor godt med gjemmesteder for å føle seg trygge. 

Leker kan lages av usprøytede, rene tregreiner, strimlet papir, presset høy, pappesker, ubehandlede papirposer o.l. Høy er mat, lek, miljøberikning og helt nødvendig for marsvinets trivsel. Dette skal de ha tilgang på hele døgnet. 

Marsvin vokaliserer mye. Dette er viktig å vite før anskaffelse, da noen går lei av alle lydene de lager. Dette er normalt og er bare måten de kommuniserer på. 

Som nevnt ovenfor, så trives de best i grupper, da de er veldig sosiale dyr. Det er anbefalt å ha minst to marsvin sammen, men man gan godt ha en større flokk hvis alle individer går godt sammen. 

Hunner kan leve sammen uten problem så lenge det ikke er ukastrerte hanner i nærheten. Hanner vil nesten alltid slåss med hverandre, så hvis du holder flere hanner sammen, er det viktig å sjekke etter sår og skader i hud, på ører og lepper.

Noen av de vanliste sykdommene hos marsvin er:

Skjørbuk
Forvokste tenner
Heteslag
Lungebetennelse og forkjølelse
Ytre parasitter
Ringorm
Bittskader
Diaré
Grå stær


Les mer på mattilsynets nettside under hold av marsvin.
Vi anbefaler også nettsiden til Norsk Marsvinklubb for mer informasjon rundt hold av marsvin.

Spør oss gjerne hvis du trenger råd eller veiledning om hold av marsvin. Vi hjelper deg gjerne.