Informasjon om kattunger

Når man har en ny kattunge i hus er det mye man skal huske. Her har vi samlet mye nyttig informasjon som kattunge eiere trenger å vite den første tiden. 

Fóring:

Energi og næringsbehovet er større for kattunger i vekst enn hos en fullvoksen katt. Viktig å gi spesielt fór for kattunger opp til 1 år. Taurin er en livsviktig aminosyre som katter ikke selv danner – og skal tilføres gjennom fóret. Viktig med spesialfor for kastrerte med hensyn til urinstein og overvekt. Fra de er ca 4 uker gamle kan de gradvis tilvennes tørrfor.

 

Mosjon / Aktivering:

Hvis det gjelder utekatt så vil kattungen instinktivt streife rundt, jakte, klatre og utforske utendørs, og samtidig få masse mosjon.

Hvis man har valgt å holde kattungen innendørs – krever det litt ekstra for å sikre at den får utslipp for sine naturlige rovdyrinstinkter som jakt, klatring og kloring. Den har også behov for mosjon for å holde seg sunn og frisk. Begge disse behovene kan oppfylles gjennom lek.

De beste lekene og leketøyene oppmuntrer katten til å ligge på lur, gå til angrep, jage og slå gjenstander med poten på en trygg måte. Den elsker leker som rører på seg, så de som henger på en snor er alltid en stor suksess. Du kan også kjøpe mekaniske leketøy som kattungen kan jage rundt i huset. Leketøy fylt med kattemynte er også et godt forslag.Kattunger elsker å klatre og gjemme seg, og du kan kjøpe “aktivitetssentre” til dette formål, men pappesker er et rimeligere alternativ. En klorestokk/stativ, kan trene musklene i kattungens skuldre og rygg og beskytte møblene dine på samme tid.I tillegg til å gi katten stimulerende leketøy, bør man ha som mål å leke interaktivt med kattungen i minst 20 minutter hver dag. Det er også viktig kvalitetstid for både eier og katt.

 

Vaksinasjon:

Grunnvaksine mot kattepest, katteinfluensa og chlamydia – første vaksine ved (8 uker) 12-ukers alder og revaksine ved 16 uker.

Revaksine årlig.

 

Ormebehandling:

Kattunger kan bli infisert med spolormlarver utskilt fra morsmelken. God rutine å gi kattungen behandling fra 3-4 leveuke med Banminth som beskytter mot spolorm. Selvfølgelig skal kattemamma også behandles samtidig! Behandling bør gjentas hver 14 dag hvis det fremdeles er orm i avføringen. Når kattungen kommer i sitt nye hjem bør den behandles på nytt. Hver annen måned fram til er 6 måneder gammel – så 4 ganger i året / 1 for innekatter.

OBS! Ormekurer ble reseptbelagt fra 1 juli 2009.

 

Tannpleie:

De første ”melketennene” vises når den er ca 3 uker. Ved 15 ukers alder starter fellingen. Kan medføre noe ubehag, og den kan begynne å tygge på ting. Kan være en ide å gi den noe trygt å tygge på – myk gummileke. Over tid vil det dannes tannstein og regelmessig tannpuss vil forebygge dette. Hvis du venner den til det tidlig og bruker en kattetannkrem som den liker, vil katten kanskje glede seg til tannpussen. Start med å venne den på at du putter en finger i munnen på den og gni forsiktig over tennene – deretter kan du gå over til å gradvis venne den til tannbørsten og til slutt tannkremen.

 

Atferd:

Det er viktig å prøve å forstå kattungen og hvorfor den gjør som den gjør. Det vil gi deg et nærmere forhold til den og hjelpe deg med å forhindre destruktiv atferd. Når du oppdrar kattungen er det viktig å huske på at belønning virker – og utskjelling virker ikke. Vil du motvirke en bestemt atferd, må du skape et positivt miljø rundt noe som er tillatt og oppmuntre den til å gjøre det istede for – viktig å gi ros når den gjør det riktige.

Noen eksempler på typisk kattungeatferd:

Suge på ting:

Forklaring kan være at den ble for tidlig avvendt og har derfor en større trang til å suge på ting. Kjedsomhet kan også være en årsak. Ta frem et leketøy og prøv å rett kattungens oppmerksomhet mot dette i stedet.

Sover mye:

Det varierer litt, men de fleste katter sover ca 13-18 timer hver dag. Kattunger sover normalt enda mer.

Katter er nattdyr (skumringsaktive), og sover som regel mer om dagen og er mer aktive om natten. Prøv å lek litt ekstra med den før sengetid så er det større sjans for at den er roligere om natten.

Blir fullstendig ”vill” om natten:

Disse “energiutbruddene” skyldes at kattungen holder på å utvikle seg til et nattvåkent rovdyr, og når mørket kommer våkner jaktinstinktene til live.

 

Renslighet:

Katter er naturlig meget renslige. Kattungen lærer å bruke kassen av sin mor. Viktig å plassere kassen i god avstand fra sengen og matskålen på et sted som er litt privat – rengjør den med jevne mellomrom.

 

Utviklingsfaser:

Neonatal (fra fødsel – 10/14 dager):
 • Totalt avhengig av moren – blinde og nesten døve.
 • Maler og elter med potene – atferd som fortsetter.

 

Transitionalfase (fra 10 dager – 3 uker):
 • Sansene kommer
 • Drikker kun melk de 3 første ukene
 • Kan ikke defekere eller urinere uten stimulasjon fra moren
 • Fravenningen begynner smått
 • I takt med fravenningen går leketypen gå fra sosiallek til objektlek
 
Sosialisering (fra 2-3 uke – 7 uker):
 • Pregningsfasen – veldig viktig periode
 • Lærer å akseptere andre og forholde seg til egen art

 

Kullsøskenene lærer kommunikasjon og sosial atferd fra hverandre. Moren lærer dem jaktatferd.

Viktig at kattungen blir vant til å bli håndtert av mennesker. Den skal også venne seg til å se, lukte og høre hverdagslige ting rundt seg.

Miljøtrening er viktig. Gi den trygge og rolige omgivelser med masse kjærlighet og omsorg. Kjæl forsiktig med den, lek med den og snakk med lav og rolig stemme. Viktig å sosialisere den med barn og andre dyr også.

 

Juvenil periode (ungkattfase):

Justere innlært atferd fra pregningsperioden og bygg på mere erfaring.

 

Kjønnsmodning:

7-16 mnd – senest 2,5 år.

Løpetid avhengig av hvilken tid på året de fødes.

 

Neutralisering:

Kastrering hannkatt, fordeler:
 • Slipper uønskede kattunger

 • Katten blir roligere og viser ikke samme agressivitet ovenfor andre katter som ukastrerte gjør – sloss mindre – unngår skader

 • Streifer ikke hjemmefra – mer ”hjemmekjær”

 • Slipper urinmarkering – både fra egen katt og hans ivaler

 
Kastrering hunnkatt, fordeler:
 • Engangsinngrep

 • Slipper uønskede kattunger

 • Langvarig bruk av p-piller fører ofte til jurkreft

 • Ingen bekymring for ”glemte” p-piller

 • Risikoen for livmorsbetennelse er eliminert

Kastrering av både hunn og hannkatt kan gjøres fra 4-6 mnd alder.

Det er store forskjeller på når man anbefaler kastrering på klinikker. Studier viser at katter kan med fordel kastreres fra 3-4 mnd alder, og at det ikke er forbundet med økt fare for urinveisproblemer, vekstforstyrrelser eller uønsket atferd. Katter i alderen 3-6 mnd restituerer hurtigere enn eldre katter og har mindre komplikasjoner etter en operasjon.

 

ID-merking:

Viktig for å finne tilbake til eier ved bortkommen katt, påkjørsel og å skille huskatter fra eierløse.

ID-chip: Mikrochip med et nummer implantet under huden i nakken. Avleses med scanner som fins hos veterinærer og politi. Trenger ikke bedøvelse for inngrepet.

Øretatovering: Tatovere ”ID” i øret som en indikasjon på at katten er ID-merket med chip.

Må bedøves for inngrepet så det kan være en god ide å gjøre ID-merkingen samtidig om kastrering.

Informasjon tilknyttet chipen blir lagret i et sentralt register slik at man enkelt kan finne fram til riktige eier.

Fra 2011 er ikke øretatovering lengre gyldig som identitetsmerking i forbindelse med utenlandsreiser.

 

Forsikring:

Veterinærbehandling kan koste mye. Skulle katten din bli skadet eller syk, kan forsikringen bidra til å dekke veterinærkostnadene. Dette anbefaler vi på det sterkeste.

 

Lykke til med det nye familiemedlemmet!

Skrevet av Maja Skatland Arnøy (Dyrepleierstudenter på Hansenberg, Danmark Mai 2008).