Anbefalinger til ny valp

Nylig fått en valp i hus? eller venter du i spenning på dagen du kan hente?

Det kan være hektisk den første tiden med ny valp i familien. I tillegg til å være glad i den og sørge for at den er trygg, er alt fra sosialisering til opplæring nå blitt ditt ansvar. Vi har noen gode tips for å lette denne perioden for både deg og valpen. 

 


 • Bruk gjerne ADAPTIL (beroligende duft stoff) halsbånd, spray og/eller diffuser når valpen hentes, og i den første perioden du har valpen hjemme. Samt i nye situasjoner for å redusere stress.

 • Start tidlig med å tilvenne valpen til bur, gjerne la buret være soveplassen. Steng buret i korte perioder til å begynne med. Overse sutring/bjeffing, og gi positiv oppmerksomhet, eller slipp valpen ut fra buret først når den er stille og rolig. Dette krever tålmodighet av eier.

 • Pass på at valpen ikke blir forstyrret når den sover. Det er viktig at valper får nok søvn.

 • Vær tilstede når barn er sammen med valpen, og pass på at lekingen ikke blir voldsom. La valpen få fred når den viser at den vil trekke seg unna og er sliten. Her på klinikken har vi noe som heter «Hunden Blå», som er et spill og et hefte for å lære foreldre og barn hvordan man skal omgås hunder. Barn skal aldri ha hovedansvaret for valpen, men de kan få hjelpe til når det er voksne til stede som har ansvaret for valpen. Barn skal heller aldri gå tur med valpen alene.

 • Ikke lek dra-leker, da dette kan stimulere og oppmuntre til biting. Ikke la valpen leke-bite på hendene. Dette er viktig å få på plass så tidlig som mulig.

 • Leking bør foregå utendørs, hvis man ønsker en rolig hund innendørs.

 • Ta valpen med ut for å tisse; før/etter fôring, lek og søvn. De har behov for dette ganske ofte i starten.

 • Fôr med flere små måltider hver dag. Unngå aktivitet den nærmeste halvtimen rundt fôringstid. Det er viktig at valpen holder seg slank gjennom hele vekstperioden. Gi gjerne maten på en slik måte at valpen må anstrenge seg litt. Fyll en del av rasjonen for eks. i en Busterkube, eller se i dyrebutikk etter ulike varianter for å få maten på en annerledes måte. Her kan du få mye hjernetrim og øving på problemløsning inn i fôrings rutinen din. Vi anbefaler valpefôr frem til ettårsalderen.

 • La valpen møte ulike dyrearter på et tidlig stadium, samt hunder av ulike raser, størrelser og aldre. La den gjerne hyppig leke med andre valper/hunder. Dersom du ikke har barn, bør du oppsøke andre barn for at valpen skal bli vant til å omgås barn, slik at den ikke blir redd dem.

 • Når du lærer valpen nye ting, alltid vær positiv og bruk belønning. Man bør også trene kun i få minutter av gangen. Når øvelsene går som de skal, ta en pause.

 • Miljø trening er viktig fra første dag. Ta med valpen på det meste som buss, tog og båt. Vi anbefaler også å ta med valpen på en gåtur i sentrum, slik at den vennes på trafikk, støy og andre mennesker. Ikke trøst valpen hvis den er usikker, men vær rolig og avslappet. Trøst kan forsterke valpens følelse av at noe er skummelt. Pass på at valpen ikke blir sliten, la den få pauser og eventuelt bær valpen ved lange turer. Bruk gjerne nomesele eller en sele som selges for å sikre hunden i bil når du skal miljøtrene hunden. Oppsøk gjerne hundeklubber for miljøtrening. I begynnelsen kan det være nok å bare sitte på sidelinjen og bare se på de andre hundene som trener. Det er viktig trening å bare sitte rolig, når de andre hundene er i aktivitet.

 • Meld dere på valpekurs, gjerne ta med hele familien på dette. Vær kritisk til ting man lærer, og ikke la noen gjøre valpen din noe som du ikke ønsker. Kanskje har instruktøren andre metoder enn det du ønsker å bruke selv. Du bestemmer hva du vil at valpen skal være med på.

 • Tren av og til på passivitet. Bind valpen litt unna deg når dere er på tur. Overse også her uro, og belønn med positiv oppmerksomhet når hunden er stille. Når dette går greit på skogstur, kan du øke vanskelighetsgraden, og prøve dette i et område med mer forstyrrelser eller større avstand. Det er viktig at valpen er trygg i det miljøet som du øver i. En valp som er redd, kan ikke lære noe av dette. Når dette gjøres riktig, får du en hund som kan være med på alt uten å forstyrre omgivelsene

 • Tren i korte perioder på å gå i bånd. Begynn treningen hjemme. Stopp valpen når den strammer til
  båndet, og gå videre når båndet er slakt. Her må du ha god tid, og masse tålmodighet. Når du skal gå på nye steder, eller har det travelt, bør du bruke sele isteden for bånd.

 • Ikke sykle med, eller ta med valpen på lange skiturer det første året. Kun korte gåturer.

 • Kom gjerne småturer innom dyreklinikken for å vise valpen at det er trygt her. Her kan man komme
  innom flere ganger i uken for å undersøke omgivelsene, og venne valpen til å være her uten at det skal skje noe smertefullt.

 • Tren mye på innkallinger. Gjem deg gjerne for valpen, slik at den må følge med på hvor du er, og ikke omvendt. Gi masse ros når den finner deg. Ha alltid en godbit i lomma.

 • Tren på ukentlig kloklipp, gjerne når valpen er litt sliten, og venn den på å legge seg ned eller ha den i fanget mens du klipper. Bruk tålmodighet på dette, og gjerne klipp så lite som mulig, og heller oftere.

 • Venn valpen på tannpuss, da dette anbefales daglig. Start så tidlig som mulig med dette, og venn valpen til at du ser på tennene, og gradvis begynner å pusse noen tenner om gangen.

 • Ha de samme reglene når hunden er valp, som du ønsker å ha når hunden er voksen. For eksempel anbefales det ikke å ha valpen i sofa/seng som liten, hvis du ikke ønsker at den skal ligge der når den blir voksen. Det samme gjelder med tigging ved bordet, hoppe opp på folk etc. Det er viktig at hele familien følger de samme reglene for oppdragelsen.

 • Lag avtaler med venner som kan være med på hilsetrening. Da kan du trene på at valpen ikke skal hoppe opp når den hilser, og for eksempel at den skal sitte før den får hilst på personen. Be personen om å snu seg bort/gå unna når valpen din ikke oppfører seg på ønsket måte, og forsøk igjen til hunden gjør rett. Deretter avslutter du økten. Bruk lite «nei» i oppdragelsen, spar «nei» til de større problemene.

 • La valpen sitte/stå og vente på klarsignal før den går inn/ut av dører og biler. Dette forsterker ditt lederskap, samtidig som det forebygger ulykker som for eksempel påkjørsler.

 • Lær hunden en stopp-kommando (stopp, sitt eller stå), slik at du kan stoppe den og kalle inn den i ulike situasjoner.

 • Vær mye sammen med valpen. Hunder er sosiale skapninger, som ikke liker å være alene. Tren på at den skal være alene i små perioder av gangen, og øk tiden etter hvert. Ikke gå inn til valpen når den lager lyd, vent til den blir stille et lite sekund. Bruk gjerne her ADAPTIL. Har du hundegård, og kun en hund, bør ikke valpen bo permanent i hundegården. La den være inne sammen med deg som er «flokken», mest mulig. Å være alene i en hundegård, må trenes på samme måte som man trener hunden på å være i bur/alene hjemme.

 • Ikke tren på nye ting når hunden er i kjønnsmodning, for eksempel ved første løpetid. Da kan valpen ofte være litt i sin egen verden og ukonsentrert.


Legg mye tid og omsorg i arbeidet med valpen din. Fra 2 måneders alder og fram til ettårsalder legger du det viktigste grunnlaget for at din valp blir en slik hund du ønsker deg. La den bli sosial og omgjengelig, både mot folk og dyr. Oppsøk hjelp tidlig når du møter problemer.

Her kan du finne noen nyttige tips: www.canis.no, www.manimal.no, www.nkk.no

Lykke til med den store, viktige og morsomme jobben det er å oppdra og bli kjent med din egen hund!
Ta gjerne kontakt med oss hvis du lurer på noe.