Lopper

Klør kjæledyret ditt? Både hunder og katter kan få lopper, og dette kan være veldig plagsomt for både eier og dyr. Disse små blodsugende parasittene kan gi både kløe, irritasjon i huden og hårtap hos dyret ditt. Noen arter biter også mennesker. 

En loppe er et bitte lite insekt (2-6mm). De er brune og vingeløse, emn bruker sine kraftige bakbein til å hoppe. Lopper trenger blod fra et annet dyr for å kunne reprodusere, og er derfor kalt en parasitt. 

Både katter og hunder kan få lopper fra fugler, rotter eller pinnsvin, eller omgivelser der disse dyrene har vært. Mange av loppene kan ikke tilpasse seg et liv inne hos deg, og er avhengige av sin vert for å overleve (de er artsspesifikke). Disse kan være relativt enkle å bli kvitt. Katteloppen (Ctenocephalides felis) kan derimot leve lenge utenfor sitt opprinnelige vertsdyr og man må derfor dessverre rengjøre nøye i hjemmet hvis denne har blitt med inn. De kan legge egg i hjemmet ditt som kan overleve i opp til et år under riktige forhold.

Hvordan vet jeg om dyret mitt har lopper?

Det vanligste tegnet er kløe. Kløe er ikke nødvendigvis som følge av lopper, da det kan være andre tilstander som også fører til kløe. Hvis hunden eller katten din klør mer enn vanlig bør dette sjekkes hos veterinær. Det kan være vanskelig å finne lopper i pelsen, men om du deler pelsen og ser nøye på huden til dyret, kan du ofte se irritasjon på bittstedene. Tap av pels kan også ses, da vanligst på rygg, bakdel, flanker, hale og området rundt analåpningen. Behandlingsstrategien avhenger av hvilken type loppe dyret ditt har, så der er viktig å prøve å finne ut hvilken loppeart det gjelder. Vi kan artsbestemme loppene i mikroskop på klinikken.

Hvordan blir jeg kvitt loppene?

Har vi påvist lopper på ditt dyr kan du få resept på parasittdrepende midler av oss. Har du flere dyr som kommer i kontakt med hverandre eller samme omgivelser, så må alle behandles samtidig.

Det er dessverre ikke størst andel lopper på dyret ditt. De fleste er i hjemmet ditt. Derfor er en grundig rengjøring anbefalt i tillegg til behandling av dyret, spesielt hvis det er kattelopper dyret ditt har.

 

Spør oss gjerne hvis du trenger råd eller veiledning om behandling av lopper. Vi hjelper deg gjerne.